Obilježen Dan oslobođenja u Drugom svjetskom ratu

0

Polaganjem vijenaca na spomenik palim borcima u Drugom svjetskom ratu, na Palama je danas obilježen 3. april – Dan oslobođenja ove opštine.

Predsjednik opštinskog SUBNOR-a Milomir Prović rekao je novinarima da su Pale grad heroja i da predstavnici ove organizacije svake godine polažu vijence na spomenik palim borcima, te zahvalio svima koji su došli da odaju počast.

„Za oslobođenje u Drugom svjetskom ratu život je utkalo 270 boraca, nosilaca spomenice 37, dok su tri borca proglašena narodnim herojima“, istakao je Prović i dodao da potomci treba da njeguju ovu tradiciju.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović naglasio je da je srpski narod uvijek branio svoja ognjišta.

Prema njegovim riječima, više od 200 boraca ugradilo je svoje živote za slobodu Pala 1945. godine i to se nastavilo i kroz sljedeće otpore, uključujući i odbrambeno-otadžbinski rat u kojem su se Srbi konstantno borili za opstanak i poštenje, po čemu su i poznati.

Jugović je istakao da su, uprkos tim činjenicama, sve zle namjere Amerike i Evrope bile usmjerene ka tome da se Srbi prikažu kao agresori, te će stoga lokalna vlast uvijek podržavati ovakve aktivnosti i njegovati sjećanje na sve borce.

Osim predstavnika SUBNOR-a, vijence su položili i predstavnici opštine Pale, grada Istočno Sarajevo, opštinske Boračke organizacije, Udruženja „Beli vukovi“, Udruženja penzionera opštine Pale, porodice poginulih boraca, kao i predstavnici janog i političkog života.

Vijenci su položeni i na spomenik žrtvama Prvog svjetskog rata 1914-1918. godine, koji se nalazi u porti Crkve Uspenja Presvete Bogorodice na Palama.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Neka se stide i Načelnik i drugi nadležni što je ovako značajno spomen-obilježje zapušteno i nedostojno istorijskog događaja! Uz skromna finansijska sredstva, ovaj spomen kompleks bi se mogao primjereno urediti i rekonstruisati da bude na ponos građana te za ugled Palama!

Meni je vazno da je gospodin Milad Sarovic prisutan kao potomak cuvenog spomenicara sa Stjenica pokojnog Sofrena a u mene daljeg djeda,Svaka cast rodjo sto si se odazvao i svaka cast nacelniku Jugovicu koji se sjetio da te zove,Zivio drug Tito zivljela partija i drugovi sa slike ZIVIO