Obilježen Dan opštine i krsna slava

0

KALINOVIK – Opština Kalinovik je danas svečanom sjednicom Skupštine opštine, Svetom liturgijom u hramu Svetih apostola Petra i Pavla, lomljenjem slavskog kolača i litijom oko crkve i kroz grad, obilježila Dan opštine i krsnu slavu – Petrovdan.

Na svečanoj sjednici Skupštini opštine, kojoj su prisustvovali ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Veljko Marić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Boško Tomić i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić, uručena su priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima, najboljim učenicima, sportistima i kulturnim radnicima.

Načelnik opštine Kalinovik Mileva Komlenović izjavila je Srni da je ova opština jedna od rijetkih u Republici Srpskoj koja je prošlu godinu završila sa suficitom od 150.000 KM.

Analizirajući proteklih godinu dana, ona je istakla da je taj period karakterisala budžetska stabilnost i da je ova opština jedna od rijetkih koja je svoje budžetske obaveze ispunjavala redovno i uredno.

Prema njenim riječima, u ovoj opštini žele da više ostvare u oblasti kapitalnih investicija koje bi omogućile zapošljavanje stanovništva.

„Shodno budžetu, naše mogućnosti su čestvo ograničene, ali uz pomoć Vlade Republike Srpske i ministarstava na nivou BiH uspjeli smo da realizujemo neke projekte – iz oblasti infrastrukture i sufinansiranja otkupa mlijeka“, istakla je Komlenovićeva.

Ona je posebno apostrofirala otkup mlijeka, gdje se povećavaju količine otkupa i broj proizvođača u lancu otkupa.

„Ovo je prvi put da taj projekat nesmetano funkcioniše, da se redovno izmiruju obaveze od mljekare `Pađeni`, a redovne su i subvencije od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske“, naglasila je Komlenovićeva.

Prema njenim riječima, razvojna šansa opštine Kalinovik je drvoprerada, koja postojeću poslovnu zonu, koja je kupljena kreditnim sredstvima, pokušava da privede krajnjoj namjeni.

„Trenutno radi pilanska proizvodnja drveta u kojoj je zaposleno 20 radnika. Krajnji cilj ovog projekta je finalizacija proizvoda i upošljavanje preostalih objekata i same poslovne zone i lokacije koja pruža daleko veće mogućnosti od onog koliko je usposleno u ovom momentu“, istakla je Komlenovićeva.

Ona je saopštila da su na tom projektu u toku razgovori sa ozbiljnim investitorima i partnerima i da se nada da će on biti realizovan.

Prema njenim riječima, poljoprivreda i lokalna zajednica u Kalinoviku mnogo očekuju od proizvodnje mliječnih i tovnih pasmina goveda.

„Taj projekat će biti okosnica razvoja u ovoj vrsti stočarske proizvodnje. Biće izgrađen reprocentar za uzgoj muznih i tovnih grla stoke. To je, svakako, naša velika razvojna šansa“, smatra Komlenovićeva.

Ona je istakla da je odliv stanovništva ili negativan migracioni trend nešto što je godinama i decencijama pratilo opštinu Kalinovik.

„Sa dolaskom novih razvojnih šansi, izgradnjom mini hidroelektrana i započinjanjem velikih projekata, taj trend je zaustavljen. Problem smanjenja broja stanovnika vezan je za nepovoljnu starosnu strukturu“, naglasila je Komlenovićeva.

Prema njenim riječima, u Kalinoviku trenutno živi oko 2.200 stanovnika, što je za 100 odsto manje u odnosu na popis iz 1991. godine, kada ih je bilo oko 4.600.

U okviru ovogodišnje proslave Dana opštine i krsne slave održane su brojne kulturne i sportske manifestacije, među kojima su najpoznatiji pjesnički susreti pod nazivom „Kalinovački poetski vijenac“.

Ovogodišnji laureat je pjesnik Zoran Kostić iz Banjaluke, a među ranijim dobitnicima ove nagrade su Rajko Petrov Nogo i Matija Bećković.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare