Obilježen Dan Mašinskog fakulteta UIS-a

0

Mašinski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu obilježio je danas na skroman način 26 godina postojanja, te 61 godinu tradicije visokoškolskog obrazovanja u oblasti mašinske struke, a dodjela diploma svršenim studentima i priznanja zaslužnim pojedincima biće organizovani naknadno.

Dekan Mašinskog fakulteta Milija Kraišnik izjavio je novinarima da je obilježavanje Dana fakulteta prilagođeno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, upriličen je koktel za mali broj zvanica uz pridržavanje svih mjera koje su propisale nadležne institucije Republike Srpske.

Kraišnik je istakao da su zadovoljni realizacijom onlajn nastave, dodajući da danas počinju ispitni rokovi, tačnije aprilski, te da se poštuju sve propisane mjere.

Kraišnik je podsjetio da kada je riječ o upisu, Vlada Republike Srpske će raspisati konkurs u srijedu, 10. juna, a od 22. do 26. juna je predaja dokumenata, dok je polaganje prijemnih ispita 1. i 2. jula.

„Ove godine je 14 studenata steklo zvanje diplomirani inženjer mašinstva, odbranjena je jedna doktorska disertacija, a jedan student je stekao zvanje mastera mašinstva“, naglasio je Kraišnik.

U prethodnih 25 godina na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu ukupno je diplomiralo 311 studenata, a drugi ciklus studija završila su 33 studenata. Doktorske disertacije odbranilo je ukupno 16 kandidata.

On je dodao da je povodom Dana Mašinskog fakulteta izdata publikacija s ciljem da se akademskoj, ali i široj javnosti predstave rezultati dugogodišnjeg rada ove obrazovne ustanove.

Kraišnik je naveo da se nastava odvijala prema modernizovanom nastavnom programu, čije su najznačajnije promjene došle do izražaja u školskoj 2019/20. godini, posebno uzimajući u obzir činjenicu da je studentska praksa postala obavezan dio nastavnog procesa.

On je zahvalio svim nastavnicima i saradnicima za posvećenost i izuzetan napor koji su uložili s ciljem održavanja visokog kvaliteta nastavnog procesa, posebno u periodu od marta do juna ove godine, kada je, nastava izvođena na daljinu.

Kraišnik je istakao da fakultet nastavlja uspješnu saradnju sa Univerzitetom, resornim ministarstvom, drugim tehničkim fakultetima, privrednim subjektima i lokalnom zajednicom.

„Posebno smo ponosni na činjenicu da smo u vremenu pandemije proizveli i donirali veći broj zaštitnih vizira javnim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj i izražavam veliko zadovoljstvo jer su, osim nastavnog osoblja, u toj akciji naši studenti imali značajnu ulogu“, naglasio je Kraišnik.

Kraišnik je napomenuo da su inženjeri tehničkih disciplina, a posebno mašinske struke u prošlosti nebrojeno puta bili glavna pokretačka snaga sveopšteg društvenog progresa, što se neminovno odražavalo na poboljšanje životnog standarda cjelokupnog stanovništva i doprinosilo ugledu države u regionalnim, pa i svjetskim razmjerama.

„Zbog toga uloga obrazovanja mašinskih inženjera ima široke univerzalne vrijednosti“, zaključio je Kraišnik.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić istakao je da je Mašinski fakultet jako važan član ove visokoškolske ustanove, ta da svake godine nastavne planove i programe prilagođava evropskim i svjetskim standardima.

„To je jedan od uslova da u ekonomskom i kulturnom pogledu ne zaostajemo za drugima. Mašinski fakultet svake druge godine organizuje međunarodni naučni skup `Kometa` i to je jedna organizaciona jedinica koja dobro funkciniše i daje veliki doprinos i značaj Univerzitetu“, istakao je Kulić.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare