Obilježen Dan i krsna slava Pravnog fakulteta

0

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je na Palama svečano obilježio Dan ove visokoškolske ustanove i krsnu slavu – Svetog Petra Cetinjskog, a svečanosti je prisustvovao i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija.

Dekan Pravnog fakulteta Radomir Lukić istakao je da je ovo svečan dan za fakultet, jer su danas promovisana u zvanje diplomiranih pravnika 134 diplomanta, u zvanje magistara pravnih nauka osam bivših studenata ovog fakulteta i u zvanje magistra nauka dva.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/pravni-fakultet-krsna-slava-2014/] width=[54] height=[54] title=[Obilježen Dan i krsna slava Pravnog fakulteta] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

„Time smo bogatiji u odnosu na prošlu godinu“, rekao je Lukić.

Govoreći o radu fakulteta, on je podsjetio da je prošle sedmice organizovan međunarodni naučni skup, te da je štampan i zbornik sa prošlog savjetovanja od oko 1.000 stranica.

„To je trajan trag koji će ostati iza ovog fakulteta. U prethodnom periodu nastojali smo da unaprijedimo naš rad sa studentima na tri mjesta, jer radimo na Palama, i u odjeljenjima u Bijeljini i Srebrenici. Time smo održali tempo koji je fakultet imao i prethodnih godina“, dodao je Lukić.

On je napomenuo da se, osim 68 godina postojanja, ove godine obilježava i 20 godina rada u Istočnom Sarajevu i 10 godina od useljenja u novu zgradu.

„Pravni fakultet je 2004. godine izgradio temelje svog trajnog postojanja. Da bi bio potpuno stabilna ustanova trebaju mu domaći nastavnici, oni koji prebivaju u Republici Srpskoj. Naredne godine očekujemo da najmanje 10 naših viših asistenata stekne akademske titule doktora pravnih nauka čime bismo unutrašnji, duhovni temelj fakulteta pridružili građevinskom i ta dva stuba bi ovu kuću držala trajno i dugo na ovim prostorima i u akademskoj zajednici Republike Srpske i BiH“, ocijenio je Lukić.

Ministar prosvjete i kulture Srpske Goran Mutabdžija istakao je da je pravni fakultet temelj svakog univerziteta, posebno u uslovima kada se mora postaviti sistem vrijednosti na svoje mjesto.

„Ovaj fakultet će biti u obavezi da određena pitanja, koja se prije svega tiču unutrašnje organizacije, riješi na drugi, kvalitetan način. Pitanje odjeljenja u Srebrenici nije prihvatljivo za Ministarstvo prosvjete i kulture, jer ne zadovoljava minimum u smislu akademskog osoblja koje je tamo angažovano, ambijenta u kome se održava, a i odnos lokalne zajednice prema Pravnom fakultetu je neadekvatan“, dodao je Mutabdžija.

On je poručio da resorno ministarstvo podržava Pravni fakultet na Palama koji može da bude model i za druge fakultete.

„Sredstva od 10 miliona evra koja smo obezbijedili kreditnom linijom Vlade Austrije, doprinijeće da se na ovom univerzitetu poboljša naučni rad i podigne na veći nivo, posebno kada je riječ o istraživačkom segmentu, te da se opšti uslovi za rad primjereno postave na nivo kakav zaslužujemo danas“, rekao je ministar Mutabdžija.

Kum krsne slave Rajko Kuzmanović, koji je i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, rekao je da se današnji praznik na Pravnom fakultetu razlikuje od drugih praznika jer se slavi i Dan fakulteta i krsna slava, koja je tradicionalna u pravoslavlju i ima veliki značaj u narodu.

„Ali, ima i posebno značenje na visokoškolskoj ustanovi jer se održava u čast obrazovanja, nauke, kulutre i svega što čini progres“, naglasio je Kuzmanović.

On je napomenuo da ovaj fakultet ima kapacitet da organizuje i nastavu i naučni rad, te da i ovakve svečanosti govore da je ovaj fakultet jedan od onih koji su u samom vrhu visokoškolskih ustanova na ovom univerzitetu, ali i u cijeloj Republici Srpskoj.

„Pravni fakultet je ostvario sve tri dimenzije koje treba da ostvari, a to je obrazovanje, visok stepen organizacije nastave, naučni rad i treće – ovo je i vaspitna organizacija, jer priprema ljude da budu dobri stručnjaci i dobre patriote“, ocijenio je Kuzmanović.

Nakon vjerskog obreda i lomljenja slavskog kolača, održana je svečana akademija i dodjela diploma svršenim studentima prvog i drugog ciklusa, kao i magistrima pravnih nauka.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Univerziteta u Istočnom Sarajevu, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukičević i brojni gosti iz javnog i političkog života.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments