Obilježen Dan i krsna slava Filozofskog fakulteta

0

Filozofski fakultet u Istočnom Sarajevu danas je na Palama svečeno obilježio Dan i krsnu slavu ove visokoškolske ustanove – Svetog Jovana Bogoslova, a obred lomljenja slavskog kolača predvodio je NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Dekan Filozofskog fakulteta Draga Mastilović istakao je da je lomljenje slavskog kolača vrhunac manifestacije „Dani Filozofskog fakulteta“, koju su započeli u petak, 18. maja, promocijom 204 diplomirana studenata, 37 mastera i tri magistra nauka.

„Imali smo niz manifestacija kojima smo obilježavali Dane fakulteta. U subotu smo otvorili naučni skup na kojem je učestvovalo više od 150 učesnika, zatim veče srpskih pjesnika“, izjavio je Mastilović novinarima.

On je rekao da su na Filozofskom fakultetu ove godine posebno radosni jer ih je svojim prisustvom udostojio mitropolit Hrizostom, te da se nada da će Fakultet i u narednom periodu nastaviti da radi uspješno.

Prema njegovim riječima, Filozofski fakultet ima 17 studijskih programa, oko 1.700 studenata, više od 150 zaposlenih nastavnika i saradnika, tako da nije samo najznačajniji i najveći fakultet u Istočnom Sarajevu, nego predstavlja zamajac cijele Sarajevsko-romanijske regije kada je riječ o kulturi, umjetnosti, privredi i demografskim prilikama.

Mastilović je naveo da danas nije praznik samo Filozofskog fakulteta, nego praznik i opštine Pale i grada Istočno Sarajevo.

„U prethodnom periodu postigli smo značajne uspjehe kada je riječ o međunarodnoj saradnji i mobilnosti studenata. Studenti su u toku akademske godine bili na razmjeni na više Univerziteta u Kini, Rusiji, Mađarskoj, Sloveniji, Francuskoj, Španiji“, naveo je Mastilović i dodao da će se truditi da se Fakultet u narednom periodu razvija i širi međunarodnu saradnju.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović čestitao je dekanu, svim zaposlenim licima i studentima slavu Fakulteta i dodao da je u okviru manifestacije bilo mnogo važnih događaja.

Jugović je naglasio da je velika čast i privilegija za opštinu Pale što ima ovakvu visokoškolsku ustanovu, a sama činjenica da je mitropolit Hrizostom prisustvovao lomljenju slavskog kolača dovoljno govori o važnosti ovog fakulteta.

Vjerskom obredu i lomljenju slavskog kolača prisustvovalo je sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, te brojni gosti iz javnog i političkog života.

(www.palelive.com / Srna / Foto: M.S.)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments