Obilježen Dan i krsna slava Filozofskog fakulteta

0

Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu u četvrtak je lomljenjem slavskog kolača u Sabornom hramu Svetog arhangela Gavrila na Palama, obilježio Dan i krsnu slavu ove visokoškolske ustanove – Svetog Jovana Bogoslova.

Dekan Filozofskog fakulteta Pale Draga Mastilović rekao je novinarima da je proslava krsne slave prilagođena trenutnoj epidemiološkoj situaciji i obilježena je skromnije u odnosu na prethodne godine, ali da se Fakultet svakako može pohvaliti postignutim rezultatima između dvije slave.

„Od prošle godine uradili smo mnogo toga i konstantno nastojimo da idemo u korak sa vremenom i modernizujemo studijske programe. Ove godine imamo dva nova studijska programa – Studijski program za istoriju i arheologiju, koji je jedini u regionu na kome je moguće studirati istoriju i arheologiju istovremeno. Očekujemo da se pokaže velika zainteresovanost maturanata za studije arheologije, dok imamo i novi studijski program Ruski jezik i međunarodni odnosi“, rekao je Mastilović.

On je dodao da su danas krenuli i sa emitovanjem prvog studentskog Internet radija u Srpskoj, te da su zadovoljni što su to i postigli i što će studenti uređivati i voditi cijeli program.

Prema njegovim riječima, Filozofski fakultet je pokazao društvenu odgovornost akcijom „Knjigom protiv korone“, u kojoj su poklonili više od 40 kompleta knjiga naučnoistraživačkih radova, za 40 škola širom Republike Srpske, omogućivši nastavnicima da putem ovih radova poboljšaju kvalitet nastavnog procesa.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić rekao je da su Filozofski fakultet i njegov nastavni kadar važni činioci Univerziteta, te izrazio nadu da će ova visokoškolska ustanova i ove godine upisati veliki broj studenata.

„Filozofski fakultet je jako važna članica Univerziteta u Istočnom Sarajevu i po broju studenata koji se svake godine upisuju, ali i po kvalitetu nastavnog kadra. Nastavnici i saradnici Filozofskog fakulteta imaju impresivne reference i važni su članovi našeg univerziteta“, naveo je Kulić.

Gradonačelnik Istočnog Sarajevo Nenad Vuković rekao je da Filozofski Fakultet ima veliku značaj za Univerzitet i grad jer ovdje boravi najveći broj studenata.

Vuković je naglasio da za Filozofski fakultet Pale često kažu da je čuvar najvažnijih vrijednosti srpskog naroda, prije svega, jezika i pisma, ali i istorije kao jedne od glavnih nauka za konačna saznanja i istinu.

„Zbog toga često kažem da je on biser Univerziteta i mislim da Republika Srpska, grad Istočno Sarajevo i opština Pale moraju zajednički naći načina da stimulišemo srednjoškolce kako bi upisali ovaj fakultet u što većem broju“, naglasio je Vuković, te čestitao krsnu slavu studentima i zaposlenima na Filozofskom fakultetu na Palama.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović čestitao je krsnu slavu studentima, dekanu i svima zaposlenima na Filozofskom fakultetu, naglasivši da je ova visokoškolska ustanova ponos ove lokalne zajednice.

„Filozofski fakultet svojim radom zauzeo je posebno mjesto na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, a radi sa mnogo studentske prakse i studentske razmjene. NJihov rad je zaista za svaku pohvalu. Možemo samo biti srećni i ponosni što na području naše opštine postoji jedan takav fakultet, koji, uz sve ostale, krasi budućnost, a naš interes jeste da studenti ostanu na ovim prostorima“, istakao je Jugović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare