Obilježen dan formiranja Višegradske brigade VRS

0

VIŠEGRAD – U Višegradu je danas parastosom na Srpskom vojničkom groblju na Megdanu i Spomen – sobi izginulim srpskim borcima kao i polaganjem vijenaca i prisuluživanjem svijeća kod Spomenika braniocima Republike Srpske obilježena 21. godišnjica od formiranja Prve lake pješadijske brigade VRS.

Višegradska brugada VRS koja je najviše imala 1300 vojnika dala je za slobodu svog grada i Republike Srpske 144 borca a oko 200 njih je ranjeno a neki i po više puta.

Prva oružana jedinica srpskog naroda u Višegradu formirana je kao iznuđen odgovor na zlodjela muslimanskih ekstremista, njihove takz teritorijalne odbrane i zelenih beretki koje su godinu dana prije zvaničnog početka rata terorisale srpski narod u ovom kraju, rekao je bivši komandant ove prigade pukovnik Luka Dragičević.

Dragičević je ocijenio da je brigada izvršila osnovni zadatak sačuvala je narod i slobodnu teritoriju.

Načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković je istakao značaj interventne čete ove brigade koja je stizala na svaku ugroženu borbenu liniju i na teritoriji višegradske opštine kao i na ratišta Republike Srpske.

Na svečanosti je rečeno da ne treba zaboraviti ni ruske dobrovoljce i dobrovoljce iz Srbije koji su u srpske redove unijeli dodatni moral a izginulim Rusima na ratištima Srpske baš u Višegradu je podignut spomenik.

Obilježavajući ovaj značajan datum iz istorije Višegrada demobilisani borci su se osvrnuli i na njihov još uvijek težak položaj posebno nezaposlenost i u potpunosti stambenu nezbrinutost boračkih kategorija.

Rečeno je i ti da je višegradska opština među prvima u Republici Srpskoj podigla svim izginulim ratnicima spomenike, uredila spomen-sobru i postavila centralni spomenik na Trgu palih boraca u gradu.

(www.palelive.com / www.opstinavisegrad.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare