Obilježen dan Civilne zaštite

0

FOČA – Prezentacijom aktivnosti realizovanih u protekloj godini i plana rada za ovu godinu, Odsjek Civilne zaštite u Foči obilježio je danas Međunarodni dan Civilne zaštite 1. mart.
Šef ovog odsjeka pri lokalnoj upravi Čedo Zelević istakao je da u okviru Civilne zaštite djeluju specijalizvane spasilačke jedinice, čijih pripadnika u posljednje vrijeme ima sve više i koje imaju neophodne sertifikate za spasavanje.

„Imamo oko 50 mladih ljudi koji učestvuju u akcijama spasavanja i svakako da u tome prednjači Spasilački klub `Volf`, koji djeluje i van Republike Srpske i BiH, u zemljama regiona. Tu je i Spasilačko društvo `Ursus speleus`, a u sistem Civilne zaštite uključeni su i Teritorijalna vatrogasna jedinica, Crveni krst, Dom zdravlja, Stanica javne bezbjednosti, koji u svako doba dana i noći mogu da pruže zaštitu stanovništvu“, rekao je Zelović.

U protekloj godini u Foči nije bilo većih elementarnih nepogoda, izuzev olujnih vjetrova, zbog čega je Civilna zaštita u više navrata bila angažovana na uklanjanju oborenih stabala.

„Najviše smo radili preventivno, tako što smo obilazili teren, našli neuralgične tačke, pogotovo kada je riječ o opasnosti od izlivanja rijeka, a pratimo i stanje klizišta i pravimo njihov registar“, naveo je Zelović.

On je podsjetio da su u decembru prošle godine imali i jednu neuspješnu potragu za starijim licem za koje se sumnja da je skočilo u rijeku Drinu.

„U opisu našeg posla je i traženje nestalih, kao i pružanje pomoći ugroženom stanovništvu, tako da smo pomagali mještanima u snijegom zavijanim selima, u čemu su prednjačili članovi `Volfa` i jedinice `Ursus speleus`“, kaže Zelović.

On je za ovu godinu najavio i jednu metodsko-pokaznu vježbu u Foči – pomoć ugroženom stanovništvu u vanrednim situacijama, koju će Civilna zaštita izvesti u saradnji sa Oružanim snagama BiH.

Zamjenik načelnika opštine Zoran Elez pohvalio je rad fočanske Civilne zaštite, napomenuvši da raspolaže dobrom opremom i kvalitetnim kadrom.

„Opremljeni su za rad kako u dubinama zemlje, tako pod vodom, na vodi i u drugim ekstremnim uslovima u slučaju požara, poplava i slično. Poznati su i van granica naše opštine i Republike, njihove akcije pročule su se mnogo dalje“, rekao je Elez, dodavši da će opština nastaviti da pruža podršku Civilnoj zaštiti.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare