Obilježen dan Boračke organizacije

0

Služenjem parastosa u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice na Palama, polaganjem vijenaca na Centralnom spomen obilježju borcima odbrambeno-otadžbinskog rata i svečanom akademijom danas je obilježen Dan Boračke organizacije Republike Srpske.


Predsjednik Boračke organizacije Pala Mihajlo Parađina rekao je da je Dan Boračke organizacije Republike Srpske – Sveti Trifun, značajan datum, kada se pripadnici Vojske Srpske molitvom odužuju poginulim saborcima, koji su živote ugradili u temelje otadžbine.

Parađina je naglasio da je na području Pala riješeno najkompleksnije pitanje – stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i invalida od prve do četvrte kategorije.

On je istakao da je najveći društveni problem zapošljavanje djece poginulih boraca i demobilisanih boraca i da se moraju donijeti zakonski propisi da bi se boračke kategorije zapošljavale po prioritetima.

Parađina je naveo da su i ove godine dodijeljene nagrade najuspješnijim učenicima koji su pobijedili na konkursu za literarne i likovne radove o temi u vezi sa odbrambeno-otadžbninskim ratom srpskog naroda u BiH, koji je raspisala Boračka organizacija Pale.

„Svima nama je važno da se potrudimo da naši potomci njeguju sjećanje i uspomene na slavne pretke, stvaraoce Republike Srpske“, istakao je Parađina.

Prvo mjesto na konkursu za likovni rad osvojio je Nemanja Jokić učenik osmog razreda Osnovne škole „Srbija“, dok je prvo mjesto na konkursu za literalni rad osvojila Marija Blagojvić učenica devetog razreda Osnovne škole „Pale“.

Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević rekao je da je ova lokalna zajednica obezbijedila stabilno funkcionisanje opštinske Boračke organizacije, koja se finansira iz budžeta opštine, kao i stabilno finansiranje dopunskih prava boraca.

Kovačević je naglasio da je opština u prošloj godini započela i
rekonstrukciju Cenralnog spomenika u Palama.

On je istakao da još najveći problem predstavlja zapošljavanje boračkih kategorija, a posebno djece poginulih boraca.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare