Obilježen dan boraca Republike Srpske

0

Parastosom u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice i polaganjem vijenaca na Centralno spomen obilježje na Palama je obilježen Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i Prvog srpskog ustanka. Vijence i cvijeće na Centralno spomen obilježje položili su predstavnici Boračke organizacije Pale, Grada Istočno Sarajevo, opštine Pale, Crvenog krsta RS, SUBNOR-a, Kancelarije za traženje nestalih i Udruženja“Bijeli vukovi“. Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije RS i predsjednik paljanske Boračke organizacije Mihajlo Parađina rekao je Srni da je potrebno da se čuvaju i njeguju tekovine odbrambeno-otadžbinskog rata.

„Mi imamo najvredniju tekovinu – Republiku Srpsku, koja se permanentno nalazi na udarima sa svih strana i zbog toga upozoravamo nosioce vlasti RS da moraju biti jedinstveni i odlučni kada je u pitanju očuvanje RS i njenih institucija“, rekao je Parađina i dodao da sa onim što je stečeno u krvi nema cjenkanja i pogodbi.

On je istakao da su za RS pale ogromne žrtve, više od 30 000 pripadnika Vojske RS i civila.

On je istakao da je Boračka organizacija RS zadovoljna Programom stambenog zbrinjavanja prioritetnih grupa, ali nije zapošljavanjem ovih kategorija, posebno djece poginulih boraca.

„Borci su u najtežoj poziciji i u martu mjesecu očekujemo raspisivanje javnog poziva za ciljne grupe boraca prve i druge kategorije da apliciraju za doznačavanje povoljnih kreditnih sredstava u sistemu samozapošljavanja“, rekao je Parađina.

Povodom 14. februara – Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske danas je i u Spomen-sobi u Čelincu služen parastos za 220 poginulih boraca iz čelinačkog kraja.

„Ako zaboravimo naše poginule junake koji su učinili najveću žrtvu, dali svoje živote za slobodu drugih, neka i nas Bog zaboravi“, poručio je jerej Borko Đurđević nakon molitve.

Predsjednik čelinačke Boračke organizacije Siniša Vuković ocijenio je da se društvena zajednica nije na najbolji način zahvalila onima koji su stvorili i odbranili Rs.

„Veliki broj bivših boraca Vojske RS od kraja rata nije imao priliku da dobije zaposlenje, a još je više onih koji su prilikom privatizacije i propasti brojnih preduzeća ostali bez zaposlenja, čime su njihove porodice dovedene na rub siromaštva“, rekao je Vuković.

Parastosom i polaganjem vijenaca na Spomenik za 1080 poginulih boraca Vojske Republike Srpske u Zvorniku je danas obilježen Dan borca odbrambeno-otadžbinskog rata RS.

Parastos je kod Spomenika služilo mjesno sveštenstvo, a vijence su položili predstavnici opštinske Boračke organizacije, Opštinske oranizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, ratnih vojnih invalida, opštine, kao i drugih udruženja građana.

Predsjednik Boračke organizacije Zvornik Dragan Milošević zatražio je od državnog i političkog rukovodstva Srbije da ne usvajaju Rezoluciju o Srebrenici, jer je, kako je naveo, i srpski narod nastradao u Srebrenici, Bratuncu, Osmacima, Zvorniku i drugim mjestima Podrinja i Birča.

On je naglasio da će sve boračke organizacije sa regija Birča i Podrinja, odnosno iz opština Zvornik, Osmaci, Milići, Bratunac, Srebrenica, Vlasenica i Šekovići zajedno uputiti zvanično pismo državnom i političkom rukovodstvu Srbije u kojem će tražiti da Srbija ne usvaja ovu rezoluciju.

Milošević je naglasio da je ovo prilika da se, obilježavajući Dan borca, poklonimo sjenima svih onih u čiju je čast izgrađe ovaj spomenik u Zvorniku, koji dovoljno govori koliko je srpski narod propatio i nastradao braneći svoju nejač i svoja ognjišta.

On je podsjetio da opštinska Boračka organizacija, kao i druge organizacije i udruženja građana iz Zvornika, tradicionalno polažu vijence na Spomenik za 1080 poginulih boraca na Sretenje, kada srpski narod obilježava i Prvi srpski ustanak.

(RTRS / foto: TV IS)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare