Obilježen Dan boraca i Prvog srpskog ustanka

0

Parastosom u crkvi Uspenja presvete Bogorodice u Palama i polaganjem cvijeća na Centralnom spomen-obilježju borcima odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, danas je u Palama obilježen Dan boraca i Dan Prvog srpskog ustanka.

Predsjednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina istakao je da je prije 20 godina bio planiran treći genocid nad srpskim narodom, koji je zbog toga morao da se brani.

„Zahvaljujući mudrosti, hrabrosti, odvažnosti sinova srpskog korpusa mi smo to spriječili. Platili smo ogromnu cijenu – više od 20 000 pripadnika Vojske Republike Srpske ugradilo je svoje živote u temelje Srpske kao najvrijednije tekovine“, rekao je on.

Parađina je ocijenio da položaj boračke organizacije u društvu danas nije adekvatan, te da treba činiti više da se on poboljša. On je podsjetio da je uz pomoć Vlade Republike Srpske riješeno stambeno pitanje prioritetnih grupa – porodica poginulih i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije, te da sada treba rješavati egzistencijalna pitanja.

Prema njegovom mišljenju, sada je na prvom mjestu zapošljavanje djece poginulih boraca i društvena zajednica u tom smislu mora promjeniti politiku. Parađina je rekao da najteži status danas imaju demobilisani borci i da treba tražiti nove modalitete kroz zakonske i pravne regulative da se tim ljudima obezbijedi zaposlenje ili uslovi za penziju.

Parađina je naglasio da na području Pala 587 porodica ostvaruje svoja zakonska prava iz konteksta porodičnih invalidnina, a 1 034 demobilisana boraca su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje. On je podsjetio da su u ratu na Palama demobilisana 4 052 učesnika rata.

Načelnik opštine Pale Slobodan Savić istakao je da će opština pomoći porodicama poginulih boraca u smislu rješavanje stambenih pitanja i najavio da će i ove godine primiti određeni broj pripravnika, a prednost će imati djeca poginulih boraca.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Boško Tomić čestitao je Dan boraca uz želju da u ovoj godini dođe do zapošljavnja većeg broja boračkih kategorija – porodica poginulih boraca i demobilisanih boraca.

„Ne traže borci samo sredstva, već traže da rade. Svi mi koji se nalazimo na odgovornim funkcijama treba da stvorimo uslove da borci počnu da žive od svoga rada“, rekao je Tomić i izrazio nadu da će ova godina biti prekretnica u poboljšanju uslova za porodice poginulih boraca i nestalih lica kojima treba trajno riješiti smještaj i omogućiti njihovoj djeci radna mjesta.

Povodom Dana boraca u Kulturnom centru Pale održana je i svečana akademija, kojoj su prisustvovali i poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentarnoj skupštini BiH, kao i predstavnici političkog, vojnog i kulturnog života sa područja opštine.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/parastos-februar2012/] width=[103] height=[90] title=[Obilježen Dan boraca i Prvog srpskog ustanka] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb103_] thumb_cache_dir=[thumbs103] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}
Foto Vasić

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=7LXTceFbC_g&feature=player_embedded}

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare