Parastosom u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice za poginule i umrle borce, polaganjem vijenaca na centralno spomen-obilježje na Palama i svečanom akademijom danas je opštinska Boračka organizacija obilježila Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata.

Vijence na centralno spomen-obilježje položili su predstavnici Boračke organizacije, opštine Pale, grada Istočno Sarajevo, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ i Crvenog krsta Republike Srpske, te Udruženja penzionera.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Pale Mihajlo Parađina rekao je novinarima da je Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata prilika za prisjećanje na sve koji su dali najvrednije što su imali za odbranu Republike Srpske.

On je naveo da je više od 23.000 pripadnika Vojske i MUP-a Republike Srpske ugradilo svoje živote u temelje Srpske, što predstavlja najvredniju tekovinu odbrambeno-otadžbinskog rata.

„Boračka organizacija insistira da svi politički subjekti i svi oni na nivou Srpske i u zajedničkim institucijama BiH iz reda srpskog naroda moraju imati opšti konsenzus kada je riječ o nacionalnim i strateškim interesima srpskog naroda i Republike Srpske. Nadamo se da će oni pokazati svu ozbiljnost i odgovornost, iako ima mnogo podjela“, naglašava Parađina.

On je istakao da status Boračke organizacije nije adekvatan u društvu i da zbog toga u Organizaciji nisu zadovoljni, istakavši da je najkompleksniji problem zapošljavanje, pogotovo uz izbore, kada je prioritetno stranačko zapošljavanje.

„Mi to osuđujemo i borimo se protiv toga. Boračka organizacija Pala ima određene zavidne uspjehe i dok postojimo, jer je to naša uloga, borićemo se protiv toga i tražiti da konačno društvo promoviše nove vrijednosti kada je riječ o zapošljavanju“, kaže Parađina.

Prema njegovim riječima, to se odnosi na stručno znanje, profesionalni kodeks i status koji podrazumijeva da dijete poginulog borca mora imati prioritet u odnosu na bilo koji partijsku knjižicu.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović istakao je da opština nastoji da prema Boračkoj organizaciji uradi maksimalno što može.

„Možemo se pohvaliti dobrom saradnjom sa njima i redovno ispunjavamo sve obaveze, grantove i doprinose koje imamo. Aktivno učestvujemo u izgradnji spomenika, održavanju spomen-obilježja i ovaj centralni spomenik na kojim stojimo danas jeste jedan od najpristojnijih i najkvalitetnijih na području Srpske“, napominje Jugović.

On navodi da će opština Pale imati priliku da na svojim prostorima ima muzej odbrambeno-otadžbinskog rata, te da je postignut dogovor sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom da se u toku ove godine uđe u realizaciju.

Jugović kaže da će taj muzej definitivno biti na teritoriji opštine Pale, čemu je doprinos dala i Boračka organizacija.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da treba poštovati i njegovati tradiciju i običaje kada je riječ o odbrambeno-otadžbinskom ratu, što će raditi i u narednom periodu.

On je istakao da je ovo i prilika da se čestita i Dan državnosti Srbije, s obzirom na to da je Srbija najvažnija zemlja koja na neki način čuva stabilnost Republike Srpske.

Boračka organizacija je i ove godine raspisala konkurs u osnovnim školama i Dječijem centru „Bubamara“ za najbolji literarni i likovni rad, za koje su danas podijeljene zahvalnice, diplome i knjige.

Nagrađeni učenici u pisanju literarnih radova su Ana Brajić, Maja Stanišić i Marija Terzić, dok su nagrađeni učenici za likovno stvaralaštvo Mladena Petrović, Stefan Minić i Luka Kovač.

Iz Dječijeg centra „Bubamara“ Pale nagrađena djeca u okviru likovnog stvaralaštva su Magdalena Šljuka, Teodora Vuksanović i Miloš Pantić.

(www.palelive.com / Srna / Foto: M.S.)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments

Stvarno se vodi briga o borcima“ dobili su boracki godisnji dodatak 130 KM, mijesecni 68,80 KM “ I niste im uplatili ratni staz. kada? Dali su zasluzili dodatak ? koliko politicari i administracija prima za TOPLI OBROK ? Stace vam brate 5000 maraka plate, da Bog da vam bila plata u visini borackog dodatka !!! QSL?