Obilježen Dan bibliotekara Srpske

0

VIŠEGRAD – Bibliotekari su na današnjem skupu u Višegradu, prisjećajući se djela nobelovca Ive Andrića i razmjenom dosadašnjih iskustava u radu, obilježili Dan bibliotekara Republike Srpske.

Predsjednik Društva bibliotekara Republike Srpske Stojka Mijatović izrazila je oduševljenje što su se u Višegradu okupili bibliotekari koji su Andrićevim stazama došli u ovaj grad da obilježe taj značajan dan.

„Znamo da je Andrić neprolazan i nadam se da su i bibliotekari neprolazni. Oni su se pokazali kao veliki borci za vrijeme pandemije, ljudi koji nastoje da približe knjigu čitaocima bez obzira na sadašnje vrijeme“, rekla je Mijatovićeva.

Ona je istakla da bibliotekarstvo jača i da se nastoji da stručnim usavršavanjem bibliotekari dožive procvat, te da ta profesija, koja je malo potcijenjena, bude podignuta na viši nivo.

Direktor Biblioteke u Istočnom Sarajevu Nataša Kulašinac rekla je da su bibliotekari razmijenili iskustva i razgovarali o tome kako na najbolji način mogu da unaprijede poslovanje.

„Susrećemo se sa velikim problemima zbog virusa korona, poštujemo mjere dezinfekcije i ograničeni smo u promocijama koje ne možemo da organizujemo sa autorima iz drugih zemalja“, navela je Kulašinac.

Direktor biblioteke iz Prijedora Mara Ećim rekla je da očekuje da će bibliotekari u ovom gradu dobiti svoj prostor za rad jer je bibliotekarstvo osnovno sredstvo za spoznaju svega što čovjek izmisli, odnosno osjeti.

„Knjiga će ostati uvijek prisutna i pored napretka u tehnologiji, ona će da nadživi sve i iza sebe će ostaviti veliki trag“, istakla je Ećimova.

Skupu su prisustvovali predstavnici matičnih biblioteka iz Republike Srpske, kao i Narodne i univerzitetske biblioteke Srpske.

Ivo Andrić je nagradni fond koji mu je pripao dodjelom Nobelove nagrade zavještao razvoju bibliotekarstva u BiH. (www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare