Обиљежен Дан безбједности саобраћаја

0

МИЛИЋИ – О безбједности саобраћаја данас су у оквиру Европске седмице мобилности упозната д‌јеца из вртића „Полетарац“, Основне школе „Алекса Јакшић“ и Средњошколског центра „Милутин Миланковић“ у Милићима.

Самостални виши стручни сарадник за односе с јавношћу и међународну сарадњу Ауто-мото Савеза Републике Српске Перица Пећанац рекао је да су са малишанима у вртићу разговарали о правилима понашања у саобраћају и подијелили им свјетлоодбојни материјал.

„За средњошколце смо обезбиједили предавање, а након тога су пробали симулаторе чеоног судара, односно превртања, с циљем да осјете шта значи безбједносни појас, да схвате колико је важно бити везан током вожње“, навео је он.

Он је додао да је основцима одржано предавање о правилном понашању у саобраћају, односно како да буду што безбједнији учесници, да ли као пјешаци, бициклисти или сапутници у возилима.

Д‌јеци је предавање одржао Горан Бошњак из Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске, који је рекао да су током предавања ученици чули и причу лица са инвалидитетом које је због повреда задобијебних у саобраћајној незгоди остало непокретно, што је на ученике оставило највећи утисак, јер најбоље је да сви уче на туђим него на својим грешкама.

Мајо Јерковић задужен за безбједност саобраћаја у Милићима изјавио је новинарима да су им циљна група најмлађи које упознају о опасностима у саобраћају, а у сарадњи са Агенцијом за безбједност, чинећи све да едукативним активностима и улагањима у саобраћајну инфраструктуру обезбиједе сигуран саобраћај на подручју општине.

„Општина Милићи покренула је пројекат о нестандардним саобраћајним знаковима који ће се напајати на соларну електричну енергију, а радиће се и радари на двије локације који ће детектовати брзину возила, што ће обезбиједити сигурније одвијање саобраћаја“, навео је Јерковић.

Ученица првог разреда гимназије Средњошколског центра „Милутин Миланковић“ Сандра Милаковић изјавила је новинарима да је предавање значајно јер буди свијест у свима с обзиром да сви помало неозбиљно схватају саобраћај.

Данашњу активност организовали су Ауто-мото савез Републике Српске заједно са својим партнерима Агенцијом за безбједност саобраћаја Српске, Министарством унутрашњих послова Републике и локалном заједницом.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare