Obilježavanje počelo polaganjem vijenaca

0

ISTOČNI STARI GRAD – Polaganjem vijenaca na Spomen-obilježju srpskim borcima iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata, večeras je u Istočnom Starom Gradu počelo obilježavanje Dana i krsne slave ove opštine – Svetog velikomučenika Pantelejmona.

Vijence su položili načelnik opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović, predstavnici grada Istočno Sarajevo, boračkih organizacija ove regije, predstavnici opštinskih odbora SNSD-a, PDP-a i SDS-a i predstavnici penzionera.

Gašanović je istakao je da rukovodstvo ove nerazvijene opštine ruralnog karaktera nastoji da od nje napravi razvijenu lokalnu zajednicu.

“Nastojimo da damo sve od sebe da zadržimo ovu mladost, da bi ovdje jednog dana bila razvijena opština koja ima osnovne funkcije i institucije”, rekao je Gašanović.

On je izrazio nadu da će nadležni u Republici Srpskoj imati razumijevanja za ovu lokalnu zajednicu.

“Naša želja je da neko razumije gdje se mi nalazimo, šta nam je prijeko potrebno da bi opstali ovdje, finansijski i na drugi način, a nadam se da ćemo uspjeti da ubijedimo naše sagovornike i nadležne institucije u Srpskoj da nam pomognu više nego su to do sada činili”, rekao je Gašanović.

Predsjednik Odbora boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije Željko Lalić rekao je da je ova opština, mala po broju stanovnika, dala stotnu boraca koji su život položili za odbranu Republike Srpske.

“Oni su položili svoj život da bi mi danas uživali u blagodetima Republike Srpske, koju moramo čuvati zbog njih”, rekao je Lalić i naglasio da se žrtva ovih boraca ne smije zaboraviti.

Prema njegovim riječima, obaveza svih je da se stalno sjećaju poginulih, da se mole za njihove duše, a ne smiju se zaboraviti ni njihove porodice.

“Zahvaljujem rukovodstvu opštine na njihovom razumijevanju, jer iako finansijski slaba, opština daje maksimum da bi porodice poginulih imale osjaćaj da njihovi roditelji, braća, muževi nisu svoj život dali uzalud”, rekao je Lalić.

Na svečanoj sjednici Skupštine opštine Istočni Stari Grad uručena su priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima.

Obilježavanje Dana i krsne slave opštine biće nastavljeno sutra, kada će NJegovo visoko preosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetog velikomučenika Pantelejmona, nakon čega je predviđena litija oko crkve i lomljenje slavskog kolača.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments