Obilježavanje krsne slave hrama Svetog Petra i slave grada

0

Služenjem Svete arhijerejske liturgije u hramu Svetog Petra u Vojkovićima počelo je obilježavanje krsne slave hrama i grada Istočno Sarajevo – Svetog Petra Dabrobosanskog.

Liturgiju služi NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Po završetku liturgije biće obavljen slavski obred, a potom će svečana litija proći kroz Vojkoviće.

Nakon litije, za građane i zvanice će biti upriličen slavski ručak u porti hrama.

Mitropolit Hrizostom: Ugledati se na primjer Svetog Petra Dabrobosanskog

ISTOČNO SARAJEVO – NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom čestitao je danas krsnu slavu Hrama u Vojkovićima i slavu grada Istočno Sarajevo, poručivši da Srbi trebaju da se ugledaju na primjer Svetog Petra Dabrobosanskog, koji je podnosio žrtvu i stradao za dobro svog naroda.

„Svi mi da budemo dostojni imena Svetoga Petra, njegove slave i mučeništva“, poručio je mitropolit Hrizostom.

Mitropolit Hrizostom, koji je danas povodom slave služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu, rekao je da hrišćanski narod njeguje istinsku nebesku vrijednost.

NJegovo visokopreosveštenstvo je tokom besjede poželio da grad Istočno Sarajevo bude sve napredniji, a slavu Svetog Petra Dabrobosanskog čestitao je i Bogosloviji u Foči.

Nakon besjede, u Hramu je obavljen i obred lomljenja slavskog kolača.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić rekao je novinarima da život Svetog Petra Dabrobosanskog koji je mitropolit Hrizostom opisao u besjedi podsjeća na život Srba u Sarajevu sada.

„Sveti Petar je u tom vremenu u kojem je živio bio posvećen Srbima Sarajeva, zbog njih je i stradao. Bio je posvećen svim ljudima dobre volje i stradao je zbog toga“, istakao je Ćosić.

On je podsjetio da je srpski narod Sarajeva stradao, ponovo se podigao i stvorio Srpsko, odnosno Istočno Sarajevo.

„Veliko je danas obilježiti krsnu slavu i Dan grada zajedno sa načelnicima opština i vjerujućim narodom, u nadi da ćemo u godinama koje dolaze biti još snažniji“, poručio je Ćosić, čestitajući slavu svim stanovnicima Istočnog Sarajeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments