Obilježavanje 50 godina Guslarskog društva “Filip Višnjić”

0

ISTOČNO SARAJEVO – Guslarsko društvo “Filip Višnjić” iz Istočnog Sarajeva obilježava 50 godina postojanja od 21. do 24. novembra u okviru projekta “Ogledalo epskog stvaralaštva – očuvanje kulturne baštine”.

U saopštenju Guslarskog društva “Filip Višnjić” naglašava se da ovaj projekat predstavlja značajnu i jedinstvenu manifestaciju na našim prostorima u njegovanju i očuvanju tradicije srpskog naroda.

Cilj Guslarskog društva jeste da ovim putem istakne najpozitivnije ljudske vrijednosti i vrline pokazane u epskoj poeziji, te na taj način prezentuje i upozna mlade o temeljnim vrijednostima epskog stvaralaštva, navodi se u saopštenju.

Ove godine u manifestaciju je uvršten konkurs za srednjoškolce pod nazivom “Likovi iz epske poezije”.

U saopštenju se navodi da je na konkurs stiglo više od 50 vrlo uspješnih i kreativnih radova, od kojih su nagrađena četiri.

Prvo mjesto osvojila je Anđela Mrda za rad “Kosovka djevojka u vječnosti”, drugo mjesto Tamara Tatar, treće mjesto dijele Ivana Jevtović i Ana Elez iz Istočnog Sarajeva, dok su pohvaljeni radovi učenika Teodore Lopatić, Vinke Đuković i Nikolije Ristović.

U okviru manifestacije postavljena je izložba “50 godina guslarskog društva Filip Višnjić kroz fotografiju”, prikazna video-adaptacija “Gorskog vijenca” u produkciji Guslarskog društva “Filip Višnjić” i režiji Vitomira Mitrića, povodom 200 godina od rođenja Petra Petrovića NJegoša.

Na svečanoj sjednici društva uručene su plakete i priznanja Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, Savezu guslara Republike Srpske, guslarskim društvima “Vuk Karadžić” Beograd, “Jevrem Ušćumlić” Nikšić, “Gavrilo Princip” Istočni Stari grad i “Starina Novak” Pale.

Priznanja i plakete uručeni su i predstavnicima grada Istočno Sarajevo, opština Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo i Trnovo, te zaslužnim pojedincima Mirku Dobričaninu, Spasoju Antunoviću, Žarku Miliću, Kosti Plakaloviću, Srđanu Trifkoviću, Sekulu Tošoviću, Miladinu Pandureviću, Radoslavu Govedarici, Radomiri Andriću, Neđeljku Crnjaku, Voji Miletiću i Bori Lakiću.

Manifestaciju već pet godina podržavaju i finansiraju Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, grad Istočno Sarajevo, te opštine Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža i Trnovo.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments