Обиљежавање 28 година од егзодуса сарајевских Срба

0

У Источном Сарајеву данас ће бити обиљежено 28 година од егзодуса сарајевских Срба који су морали да напусте своја огњишта у сарајевским насељима Илиџа, Илијаш, Хаџићи, Грбавица, Враца, Рајловац и Вогошћа.

Обиљежавању овог историјског догађаја од републичког значаја присуствоваће и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић.

Програмом обиљежавања предвиђено је да у 10.00 часова у манастиру на Равној Романији буде служен парастос погинулим борцима, у 11.30 часова на Новом Зејтинлику биће служен помен, а у 11.40 положени вијенци и цвијеће.

На Палама ће у 13.00 часова бити одржана свечана академија.

Егзодус 120.000 Срба из Сарајева представља низ догађаја који су услиједили након потписивања Дејтонског споразума, када је пет општина Српског Сарајева у цјелини припало Федерацији БиХ, док је других пет подијељено између Републике Српске и ФБиХ, гд‌је су Срби углавном добили периферна, ненасељена и рурална подручја.

У марту 1996. године исписане су бројне појединачне трагедије локалног становништва, због чега је Дејтонски мировни споразум за сарајевске Србе асоцијација на највеће послијератно протјеривање народа са својих огњишта.

Српски борци Сарајевско-романијске регије током Одбрамбено-отаџбинског рата зауставили су 35 офанзива муслиманско-хрватске војске и одбранили своје домове.

За одбрану ових простора, живот је дало више од 4.000 бораца, око 3.500 их је рањено, око 1.000 сахрањено на Војничком гробљу „Нови Зејтинлик“ на Сокоцу.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare