Obilježavanje 21 godine od ubistva Srba na Glođanskom brdu

0

ZVORNIK – Na Glođanskom brdu kod Zvornika u srijedu, 6. novembra, biće obilježena 21 godina od stradanja 126 boraca Vojske Republike Srpske /VRS/ i civila, koje su 6. novembra 1992. godine ubili pripadnici takozvane Armije BiH.

Na mjestu stradanja u 11.00 časova biće služen parastos i položeno cvijeće, najavljeno je iz opštinske Boračke organizacije.

Parastos će biti služen na mjestu zločina, dok je spomen-ploča podignuta dva kilometra dalje, jer su onu koja je postavljana tri puta na mjestu stradanja nepoznati počinioci rušili i lomili.

Do Glođanskog brda obezbijeđen je autobuski prevoz sa polaskom iz Branjeva u 8.00 časova i sa Autobuske stanice Zvornik u 10.00 časova.

U okviru obilježavanja 21 godine od stradanja 126 srpskih vojnika i civila na Glođanskom brdu, sutra u 18.00 časova u Domu omladine biće održan „istorijski čas“ na kome će gost biti LJubiša Ristić iz beogradskog Centra za istraživanje ratnih zločina.

Stravičan zločin, koji niko od zarobljenih nije preživio, dogodio se u zoru 6. novembra 1992. godine kada su pripadnici muslimanskih snaga poubijali vojnike iz sastava Zvorničke i Šekovačke brigade VRS, te civile koji su se tu zatekli.

Za ovaj ratni zločin još niko nije odgovarao, iako postoje nepobitni dokazi ko ga je počinio.

U opštinskoj Boračkoj organizaciji kažu da su u hrastovoj šumi Glođanskog brda srpski borci mučeni na različite načine – vezivani su bodljikavom žicom, odsijecani su im ekstremiteti i rađene su druge užasne stvari. Utvrđeno je da su ubijani maljevima, ušicama sjekire i drugim predmetima.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare