Obilježavanje 100 godina od Velikog rata

0

ANDRIĆGRAD – U prisustvu najviših zvaničnika Republike Srpske i Srbije danas, na Vidovdan, svečano će biti otvoren grad od kamena – Andrićgrad, čiji je idejni tvorac režiser Emir Kusturica, te obilježeno 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.


Svečanost otvaranja grada od kamena i obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata počeće Svetom arhijerejskom liturgijom, koju će u hramu Svetog cara Lazara i kosovskih mučenika služiti NJegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Nakon liturgije na ulicama i trgovima Andrićgrada biće priređen bogat umjetnički program sve do 16.30 časova, kada će grad od kamena biti svečano otvoren ispred njegove već prepoznatljive kapije.

Svečani čin otvaranja grada od kamena obaviće predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i idejni tvorac grada Kusturica.

Dodik je tim povodom rekao Srni da obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata u Andrićgradu, koje zajednički organizuju državni organi Srbije i Srpske, predstavlja snažnu branu revizionističkim pokušajima da se odgovornost za izbijanje Velikog rata prebaci na Srbe i Srbiju, koja je iz tog rata, iako mnogo postradala, izašla kao pobjednik.

„Bez obzira što pobjednici najčešće pišu istoriju, jasno je da već od samog kraja Prvog svjetskog rata nije prestajalo sa spekulacijama da su Srbija i srpski narod krivi za izbijanje rata, iako postoje relevantni podaci da je rat pripremala Austrougarska i da se samo tražio povod“, rekao je Dodik.

On je naglasio da bez Kusturičinog ličnog angažovanja iz Andrićgrada ne bi mogla da „velikom svijetu“ na razumljiv način bude predočena istina – da se Srbija u Prvom svjetskom ratu borila za slobodu, ali i svoj narod u BiH.

Otvaranju Andrićgrada i svečanostima povodom obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata prisustvovaće predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović, ministri u Vladi Srpske i mnogi drugi visoki zvaničnici.

Sam čin otvaranja najaviće Orkestar Garde Vojske Srbije, a potom će domaćin Kusturica, zajedno sa gostima, uz zvuke koračnice krenuti Ulicom „Mlade Bosne“ do Trga Petra Petrovića NJegoša i spomenika NJegošu.

Na Trgu, ispred hrama Svetog cara Lazara i kosovskih mučenika, nastupiće Vojni orkestar Ministarstva odbrane Srbije „Stanislav Binički“. U 17.10 časova predviđeno je svečano otvaranje dva studentska doma u Andrićgradu, a potom slijedi razgledanje Otomanskog trga ispred Karavan saraja i Sahat-kule, gdje će nastupiti „No smoking orkestar“.

Šetnja domaćina i gostiju biće nastavljena do Vizantijskog trga, koji krase tri kule u vizantijskom stilu, gdje će, uz zvuke orkestra, u nebo biti pušteno jato bijelih golubova.

Na trgu ispred Vizantijskog dvora biće održan muzički performans u izvođenju grupe „Vrelo“, Vasilise, Marte Hadžimanov i Hora „Jedinstvo“ iz Kotora.

U Galeriji „Lubarda“ u Andrićevom institutu u 17.45 časova biće otvorena izložba slika akademskog slikara Momira Bulatovića – portreti svih učesnika Sarajevskog atentata pod nazivom „1914 – najt vižn“.

Nakon toga u Andrićevom institutu biće održana promocija knjige „Sarajevski atentat – povratak dokumentima“ autora Miroslava Perišića, a u izdanju Andrićevog instituta i Arhiva Srbije, te promocija međunarodnog istorijskog časopisa „Vekovi“ u izdanju Andrićevog instituta i junskog broja „Istorijskih svesaka“.

U 18.30 u Multipleksu „Doli Bel“ biće prikazan film „Atentat, Sarajevo 1914“ austrijskog reditelja Andreasa Prohaske.

Cjelokupan program rađen je prema Kusturicinoj idej, a u realizaciji režisera Milana Neškovića koji je rekao Srni da su u ovom filmu, rađenom u produkciji nacionalne austrijske televizije i njemačke televizije, prikazane istorijske činjenice u vezi sa Sarajevskim atentatom, kojima se negira umiješanost Srbije u Prvi svjetski rat.

„U okviru obilježavanja 100 godina od Sarajevskog atentata i početka Prvog svjetskog rata predviđeno je otkrivanje velikog mozaika ‘Mlada Bosna’ na zidu bioskopa ‘Doli Bel’ na kojem su predstavljeni vidovdanski heroji Gavrilo Princip i mladobosanci, rad magistra slikarstva iz Beograda Bisenije Tereščenko“, istakao je Nešković.

Prilikom otkrivanja mozaika predviđeno je obraćanje predsjednika Dodika, premijera Vučića i režisera Kusturice.

U kasnim večernjim časovima biće izvedena rekonstrukcija Sarajevskog atentata u scenskom prikazu u tri čina – „Pobunjeni anđeli“, rađenom prema ideji Emira Kusturice.

„Ovaj scenski prikaz predstavlja vjerodostojni prikaz događaja u Sarajevu sa savremenim konotacijama u kojem će atentator u prvom činom dži-pi-esom biti doveden do Ferdinanda“, kaže Nešković.

U drugom činu biće prikazano suđenje mladobosancima u kojem će, između ostalih, igrati glumci Nebojša Glogovac, Nenad Jezdić, Zoran Cvijanović… Treći čin je komemoracija srpskim žrtvama u Prvom svjetskom ratu.

Scenski prikaz „Pobunjeni anđeli“ direktno će prenositi Radio-televizija Republike Srpske i Radio-televizija Srbije.

Obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata u Andrićgradu biće završeno nastupom čuvenog Akademskog hora ruske armije „Aleksandrov“ na Trgu Petra Drugog Petrovića NJegoša.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments