Obilazak NP „Sutjeska“ samo uz službene vodiče

0

FOČA – Policijska uprava Foča uputila je apel ljubiteljima prirode, kako stranim turistima, tako i domaćem stanovništvu, da prilikom posjete Nacionalnom parku „Sutjeska“ obavezno koriste službene vodiče Parka.

Policija je prošle sedmice uz pomoć speleospasilaca i radnika Parka uspjela da pronađe jednog turistu iz Belgije koji se izgubio u zelengorskoj magli, dok su početkom mjeseca u rejonu planine Lebršnik stradala dvojica starijih turista iz Srbije, koji su bili gosti Nacionalnog parka „Sutjeska“.

U oba slučaja, turisti su se bez vodiča uputili u planinu.

Načelnik Policijske uprave Foča Velimir Kostović ističe da je Nacionalni park „Sutjeska“ ogromno nenaseljeno prostranstvo, koje obiluje prirodnim ljepotama, ali da je, bez vodiča, veoma opasno obilaziti planine, pogotovo u ovo doba godine na prelasku iz ljeta u jesen, kada se mijenju vremenski uslovi.

„Već smo ove godine imali dosta prijava nestanka lica, a s obzirom da je pred nama jesen i promjena vremenskih uslova, apelovao bih da se turisti, pa i domaće stanovništvo, ne kreću sami prostorom Nacionalnog parka `Sutjeska`. Obavezna je prijava u Nacionalnom parku i korišćenje službenih vodiča Parka“, rekao je Kostović na današnjoj konferenciji za medije.

On je upozorio da se vremenski uslovi na planini naglo mijenjaju i da u toku istog dana sunčano vrijeme može da se preokrene u ekstremno nepovoljno.

Uz ovaj, Kostović je uputio i apel da građani ne učestvuju u navodnim nagradnim igrama na internetu i da ne postupaju po uputstvima sa lažnih profila.

„Učesnici lažne nagradne igre primaju poruke da su srećni dobitnici i traži se od njih da dostave lične podatke koji bi u narednom koraku mogli biti zloupotrijebljeni od prevaranata. Imali smo nekoliko prijava na području naše Policijske uprave, i na lažne profile i lažne dobitke“, naveo je Kostović.

Na redovnoj konferenciji za novinare, Kostović je naveo da je stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Foča u avgustu bilo zadovoljavajuće.

On je to potkrijepio podacima da je broj krivičnih djela smanjen za 18 odsto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, te da je riječ o lakšim krivičnim djelima.

Krstović je dodao da je smanjen i broj prekršaja iz oblasti javnog reda i mira za 39 odsto, dok je za 23 procenta povećan broj saobraćajnih nezgoda u kojima je jedno lice teško povrijeđeno, a smrtno stradalih nije bilo.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare