Obezbijediti sirovinu za proizvodnju namještaja

0
Obezbijediti sirovinu za proizvodnju namještaja

FOČA – Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić razgovarao je danas u Foči sa načelnikom opštine Radisavom Mašićem o inicijativi ove lokalne uprave da se u Brodu na Drini pokrene kapacitet za finalnu preradu drveta, koji bi zaposlio više stotina radnika.

Mirjanić je rekao novinarima nakon sastanka da je riječ o pogonu koji bi proizvodio namještaj namijenjen izvozu za šta bi trebalo godišnje obezbijediti oko 30 hiljada kubika drveta, odnosno 24 hiljade kubika bukve i 6.000 kubika hrasta.

„Šumsko gazdinstvo `Maglić` iz Foče godišnje proizvodi oko 90 hiljada kubika, od čega su 70 odsto četinari i 30 odsto lišćari, tako da je bilans lišćara manji od potreba ovog kapaciteta, koji bi zaposlio između 350 i 400 radnika. Ovo je jedna vrlo ozbiljna priča“, rekao je Mirjanić.

On je istakao da će upoznati Vladu sa ovom inicijativom opštine Foča, a da će informacija, koja bi trebala biti urađena u narednih desetak dana, imati podatke sa koliko sirovina, pogotovu bukvom i hrastom, raspolažu šumska gazdinstva u Foči i okolnim opštinama, te koliko prerađivači mogu da usmjere rezane građe za potrebe ove finalne prerade.

„Moramo da u sadejstvu svih subjekata pokušamo obezbijediti sirovinu i da iz tog bilansa izvučemo argument da li postoji mogućnost ili ne. Ja sam optimista i Vladi ću predložiti ovu informaciju, prije svega, zbog ozbiljnosti investitora, odnosno ozbiljnosti prerade koja treba sutra da zaposli toliki broj radnika, što nije velika stvar samo za Foču, već i okolne opštine“, rekao je Mirjanić.

On je pohvalio fočansko Šumsko gazdinstvo „Maglić“ da je, prema svim parametrima, jedno od najuspješnijih gazdinstava u sistemu „Šuma Srpske“.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić izrazio je uvjerenje da će Vlada imati razumijevanje za ovu incijativu.

„Riječ je o poslovnom partneru koji ima sličnu fabriku u Fojnici i radi za poznati sistem `Ikea`. Proizvodio bi stolice i drugi namještaj, a kompletna proizvodnja bila bi namijenjena za izvoz“, rekao je Mašić.

On je istakao da je u pitanju projekat regionalnog karaktera.

„Mislimo da na području naše regije postoji dovoljno sirovine. Drugačijom raspodjelom, drugačijim odnosom i drugačijim razmišljanjem o našoj zajedničkoj potrebi da zaposlimio toliki broj ljudi, ne samo iz Foče, nego iz regije, ovaj projekat je moguće realizovati“, rekao je Mašić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare