Obavljena prva operacija na karotidnim arterijama

0
Obavljena prva operacija na karotidnim arterijama

MILIĆI – Ugledni stručnjak iz oblasti opšte i vaskularne hirurgije Božina Radević danas je u Specijalnoj hirurškoj bolnici „Boksit“ u Milićima, uz asistenciju vrhunskog tima hirurga i anesteziologa, obavio operaciju na krvim sudovima koje hrane mozak.

„Ovo je prva operacija na karotidnim arterijama koja je obavljena u ovoj ustanovi, a uz bolnicu u Milićima, ovakve operacije se u Republici Srpskoj jedino još rade u kliničkim centrima u Banjaluci i Foči“, rekao je profesor Radević novinarima.

On je objasnio da je operacija urađena na pacijentu kod kojega je unutrašnja karotidna arterija s obje strane promijenjena.

„S desne strane je suženje bilo oko 86 odsto, a sa lijeve je bilo je skoro potpuno zatvoreno. Radiolog koji je radio dijagnostiku pacijenta rekao je da je ta arterija na svom početnom dijelu zatvorena. Operisali smo arteriju s lijeve strane, odstranili masu koja zatvara tu karotidnu arteriju i obezbijedili dovoljan protok ka mozgu“, rekao je Radević.

Radević kaže da je operacija trajala manje od jednog časa i da je bolesnik u izvanrednom stanju.

„Odmah se probudio poslije operacije i već za dan dva može da ide kući. Ta operacija je uvijek zahtjevna, jer se radi o arteriji koja hrani mozak i koja se jedno vrijeme mora isključiti“, rekao je Radević.

Pacijent Cvjetin Dukić rekao je da se dobro osjeća i izrazio zahvalnost i ljekaru, ali i Kompaniji „Boksit“, čiji je penzioner.

Asistenti profesoru Radeviću u operaciji bili su doktor Predrag Gajin, vaskularni hirurg sa Instituta za vaskularne bolesti Dedinje i dežurni hirurg doktor Miloje Vidović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments