Obavljen prvi bezbolni porod

0
Obavljen prvi bezbolni porod

MILIĆI – U porodilištu Specijalne bolnice iz hirurških oblasti „Boksit“ u Milićima nedavno je uvedena i procedura bezbolnog porođaja, metodom takozvane epiduralne analgezije i obavljen je prvi porod tom metodom porodilji iz Zvornika.

Šef porodilišta i odjeljenja ginekologije pri Specijalnoj bolnici Sanja Kalajdžić rekla je danas novinarima da je novembra prošle godine, kada je porodilište počelo sa radom, do danas, obavljeno 108 porođaja.

Takav bilans se smatra fantastičnim uspjehom, s obzirom da u naposrednom okruženju radi još jedno porodilište, koje je među najvećim u Republici Srpskoj.

Kalajdžićeva je dodala da je porodilište od samog početka koncipirano po „bejbi-frendli“ sistemu, no da su preduzeti koraci da stekne i epitet bolnice „prijatelj majke“.

„U razvijenim zemljama to je već standardna procedura pri porođaju, no na našim prostorima još se izvodi na zahtjev porodilje. Prednost metode je to što se u toku porođaja trudnica oslobađa bola, čime se eliminiše strah od porođaja. To je važno za smanjenje zahtjeva za obavljanje poroda carskim rezom, bez akušerske indikacije“, rekla je Sanja Kalajdžić.

U porodilištu do sada nisu imali problema sa prijevremeno rođenim bebama, kada se trudnoća dijagnostikuje kao potencijalni prijevremeni porod, zbrinjava se transportom porodilje do ustanove tercijarnog nivoa, gdje će biti adekvatno zbrinuta, objašnjava ona.

Ona je navela da bolnica posjeduje i transportni inkubator za eventualno neki porod koji se desi akcidentalno i da se beba može bezbjedno transportovati do prve referentne ustanove.

Prema njenim riječima, u okviru koraka koji su predviđeni da bi porodilište dobilo epitet „prijatelj majke“, data je i mogućnost ocu djeteta da prisustvuje porođaju, no do sada nije bilo interesovanja očeva za tako nešto.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments