О значају бањског лијечења и психотерапије у заустављању мултипле склерозе

0

ВИШЕГРАД – На предавању о мултипли склерози које је данас одржано у Вишеграду поводом мјесеца борбе против ове болести, посебно је указано на значај бањског лијечења и психотерапије у заустављању напредовања обољења.

На предавању које је организовало Удружење обољелих од мултипле склерозе Сарајевско-романијске регије, психотерапеут Вера Јанковић истакла је колико је психотерапија важна за обољеле од мултипле склерозе.

„Људи су цјеловита бића, не само тјелесна или умна. Како ум д‌јелује на тјело тако је и обрнуто, те је из тог разлога веома важно да слушамо поруке нашег тјела. Мултипла склероза је нешто на шта ми сами можемо да утичемо односно да д‌јелујемо снагом ума“, поручила је Јанковићева.

Предсједник Удружења обољелих од мултипле склерозе Сарајевско-романијске регије, које покрива 14 општина и броји 264 члана, Наташа Томић рекла је да је циљ предавања подизање свијести грађана о овој болести.

„Једноставно покушавамо да грађане упознамо са тим да је мултипла склероза нешто са чим се живи, те да обољели треба да буду прихваћени као саставни дио друштва, односно као и сваки други здрав човјек“, рекла је Томићева.

Она је додала да је то болест која се не види голим оком, човјек може изгледати савршено здраво, а у ствари је оболио.

„Неке од посљедица могу бити одузетост екстремитета, губитак вида или слабљење функција свих органа, у суштини мозак не шаље информације органима да раде“, навела је Томићева.

Предавању је присуствовала и доктор Лидија Обрадовић Бурсаћ из Атомске бање у Трепчи која је истакла да се рехабилитацијом у Атомској бањи функционално стање пацијената значајно поправља и зауставља се процес напредовања болести.

„Ова бања посједује термоминералну воду која је специфичног састава и повољно д‌јелује на опоравак пацијената. Препоручено је да пацијенти у овој бањи бораве по 21 дан два пута годишње“, додала је Обрадовић Бурсаћ.

Предавање о мултипла склерози одржано је у Културном центру „Иво Андрић“ под покровитељством општине Вишеград.

Свјетски дан борбе против мултипла склерозе обиљежава се 30. маја.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare