O otklanjanju nepravilnosti iz negativnog revizorskog izvještaja

0

ISTOČNO SARAJEVO – Skupština grada Istočno Sarajevo trebalo bi sutra da usvoji Akcioni plan za otklanjanje nepravilnosti i nedostataka po Izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske.

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske je gradu Istočno Sarajevo dala negativno revizorsko mišljenje za 2012. godinu.

Neki od ključnih razloga za negativno mišljenje su nemogućnost revizora da potvrde izvršene evidencije i iskazano stanje kratkoročnih razgraničenja u iznosu od oko pet miliona KM, prezentovanih u bilansu stanja grada na dan 31. decembar 2012. godine.

Činjenica da je grad u prethodnim periodima na dugoročnom osnovu plasirao značajna sredstva po osnovu revitalizacije preduzeća i za individualnu stambenu izgradnju, od kojih iznos od oko 18 miliona KM do datuma bilansa stanja nije vraćen gradu.

U cilju naplate jednog dijela ovih dugoročnih plasmana grad Istočno Sarajevo je pokrenuo sudske sporove, pri čemu u svojim evidencijama nije izvršio odgovarauće korekcije po osnovu nenaplativog dijela tih plasmana, navodi se u revizorskom izvještaju.

U međuvremenu, nad pet preduzeća prema kojima su plasmani izvršeni pokrenuti su stečajni postupci u kojima je grad prijavio svoja potraživanja u ukupnom iznosu od oko šest miliona KM, u dva slučaja stečajni postupak je zaključen zbog nedostatka sredstava i to jedan u 2012. godini, gdje je potraživanje grada iznosilo 325.325 KM, a drugi u 2013. godini gdje je potraživanje grada iznosilo 298.426 KM.

Osim navedenog, u revidiranom periodu procedure javnih nabavki kod nabavki obuhvaćenih revizorskim uzorkom nisu provedene u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH.

Revizijom su kod pojedinih ponuda utvrđeni znatni dispariteti između najviše i najniže cijene, zatim da postavljeni kriterijumi nisu u potpunosti srazmjerni vrijednosti ugovora, da tenderska dokumentacija nije pripremana sa jasnim i odgovarajućim informacijama posljedica čega su zaključeni ugovori sa fiksnim cijenama i aneksi ugovora zbog nepredviđenih radova, kao i izmjene definisanih radova.

Kod pojedinih nabavki radovi nisu završeni u ugovorenom roku. Takođe, revizorima u potpunosti nije dokumentovano da su uvijek bili ispunjeni uslovi za primjenu pregovaračkog postupka bez objavljivanja obavještenja o nabavci.

U cilju otklanjanja utvrđenih nepravilnosti, rukovodstvu grada dato je 11 preporuka. Prethodna finansijska revizija u gradu Istočno Sarajevo vršena je za fiskalnu 2008. godinu.

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Skupštine grada je i informacija o preventivnom djelovanju protiv zloupotrebe droga i drugih opojnih sredstava na području grada i odluka o platama funkcionera za 2014. godinu.

Početak sjednice zakazan je za 10.00 časova, najavljeno je iz gradske uprave.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare