O mogućnostima osnivanja medicinskog univerziteta Srpske

0

FOČA – Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ranko Škrbić i direktor Univerzitetske bolnice Foča Veljko Marić razgovarali su o mogućnostima osnivanja medicinskog univerziteta Republike Srpske, u kojem bi bili objedinjeni medicinski fakulteti iz Banjaluke i Foče.

Škrbić je rekao da bi ovo trebalo uraditi zbog racionalnijeg pristupa u radu i izjednačavanja nastavnih planova i programa, što se pokazalo kao pozitivno u nekim zapadnoevropskim zemljama.

„Tako bismo naša dva medicinska fakulteta sa smjerovima izdvojili iz univerziteta Banjaluka i Istočno Sarajevo i osnovali medicinski univerzitet Republike Srpske“, rekao je Škrbić.

On je istakao da u tome pozitivna iskustva imaju fakulteti iz Beča, Graca, Hajdelberga koji su se izdvojili iz matičnih univerziteta i stvorili svoje univerzitete, zato što je riječ o specifičnom višegodišnjem obrazovanju.

Škrbić je naveo kao primjere dodiplomski i postdiplomski studiji.

„Prvi je po načinu rada sličan kao i sa ostalim fakultetima, dok je poslijediplomski studij specifičan. Neke specijalizacije traju do šest godina, tako da je to potpuno drugačije, kao i ostala nastava na poslijediplomskom studiju“, istakao je Škrbić.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare