O kreditnom zaduženju bez rasprave

0

FOČA – Skupština opštine Foča razmatrala je danas Informaciju o kreditnom zaduženju opštine Foča od 1.950.000 evra za prvu fazu obnove vodovoda, koja nije pobudila veće interesovanje za diskusiju kod odbornika.Odbornik NSP-a Olivera Elez apelovala je da se poseban akcenat stavi na kvalitet vode za piće i na činjenicu da se izvorišta u Foči često mute, te da bi kreditna sredstva trebalo usmjeriti za obezbjeđivanje sistema, koji bi omogućio odstranjivanje mulja iz vode prije procesa hlorisanja.
Odbornik SNSD-a Miomir Bojat odgovorio je da se uvijek vodilo računa o načinu hlorisanja vode, na čemu se završila rasprava o ovoj tački dnevnog reda.

Odluku o kreditnom zaduženju do 10 miliona KM Skupština je donijela još ranije, a u informaciji se navodi da je Vlada Republike Srpske u junu ove godine dala saglasnost za relizaciju projekta obnove vodovoda u Foči, čija je procijenjena vrijednost 3.810.000 evra.

Polovina od tog iznosa, 1.950.000 evra, biće finansirana kreditom, koji će opština podići kod Evropske investicione banke. Iz bespovratnih grantova međunarodnih institucija biće obezbijeđeno 35 odsto sredstava, dok 15 odsto ove investicije predstavljaju ulaganja opštine u vodovod u posljednjih nekoliko godina.

Opština Foče ove godine je podigla i kredit od 1.500.000 KM, od čega je 1.100.000 KM namijenjeno za plaćanje sudskih sporova, 300.000 KM za rekonstrukciju željeznog mosta na rijeci Drini, a 100.000 KM za obnovu voznog parka opštine.

Odbornici su na današnjoj sjednici donijeli odluku o raspisivanju licitacije za prodaju neizgrađenog gradskog zemljišta u naselju Barakovac, koje je bilo u vlasništvu Zemljoradničke zadruge Zelengora, a u procesu njenog stečaja pripalo je opštini.

Na licitaciji će se naći devet parcela, od 390 do 450 metara kvadratnih, namijenjenih za gradnju individualnih stambenih objekata, te jedna parcela od 707 metara kvadratnih, za gradnju poslovnog prizmenog objekta. Početna prodajna cijena je 13 KM po kvadratu.

Donesena je i odluka o licitaciji za davanje u zakup jedne parcele u naselju Livade, za gradnju privremene autopraonice, i tri parcele u Ulici cara Dušana, na prostoru nekadašnje buvlje pijace, od kojih je jedna namijenjena za gradnju privremenog objekta autopraonice, a dvije za privremene objekte iz oblasti ugostiteljstva, trgovine ili zanatske djelatnosti. Početna cijena zakupnine je 10 KM po metru kvadratnom zemljišta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments