O aktivnostima upozoravanja na mine

0

ZVORNIK – U Zvorniku su danas predstavnici gradske Službe Civilne zaštite, policije i ugroženih naselja Šetići i Zaseok razgovarali o sprovođenju aktivnosti upozoravanja na mine koja se realizuje uporedo sa projektom protivminska intervencija u regiji Srebrenica 2016-2017 godina.
Sastanak je organizovala Humanitarna organizacija Norveška narodna pomoć.

Vođa Tima za upozoravanje na mine Selma Antić kaže da aktivnosti upozoravanja na mine predstavljaju potkomponentu humanitarnog deminiranja i sprovode se uporedo sa aktivnostima deminiranja u minski ugroženim zajednicama.

„U okviru projekta protivminska intervencija u regiji Srebrenica 2016-2017. godina, čija je realizacija počela u novembru prošle godine, trenutno se sprovodi aktivnost humanitarnog deminiranja u rejonu Šetići – Zaseok, u opštini Zvornik“, rekla je Antićeva.

Ona je dodala da je uporedo s tim sprovedena aktivnost upozoravanja na mine za ugrožene grupe stanovništva u Šetićima i Zaseoku radi smanjenja rizika od mina i ostalih eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata, te promovisanja bezbjednog ponašanja u zajednici.

Ističući da su mine i ostala eksplozivna sredstva stalna prijetnja lokalnom stanovništvu, učesnici sastanka naglasili su da je neophodno poštovati uputstva kao što su da se prije odlaska u nepoznato područje obavezno treba informisati o minskoj situaciji u nadležnoj službi Civilne zaštite.

Potrebno je koristiti sigurne površine za kretanje – utabane staze, asfaltne puteve i ne ulaziti u minski obilježena i zabranjena područja zbog opasnosti od mina i drugih ubojitih sredstava, rečeno je na sastanku.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare