Novo zanimanje modni krojač i modni galanterista

3

U Srednjoškolski centar „Pale“ u školskoj 2020/2021. godini predviđen je upis 192 učenika u osam odjeljenja, a u ponudi je i novi smjer modni krojač i modni galanterista, rekao je Srni direktor ove obrazovne ustanove Nedeljko Gazivoda.

„Ponudili smo kombinovano odjeljenje u kojem će biti po 12 učenika. Na Palama ima firma `Mraz` koja zapošljava više od 100 ljudi, a koji su izrazili želju da Srednjoškolski centar upiše jedno tako odjeljenje. Učenici bi praktičnu nastavu izvodili u njihovoj fabrici. Nadam se da ćemo upisati to odjeljenje“, istakao je Gazivoda.

On je podsjetio da su uvođenje novog zanimanja dogovorili na sastanku koji su imali sa predstavnicima Privredne komore, Unije poslodavaca, Zanatske komore, Zavoda za zapošljavanje Srpske, lokalne zajednice i drugim društvenim partnerima sa kojima sarađuju.

Gazivoda kaže da su urađene prezentacije, te poslate osnovnim školama na području opštine Pale, da bi se učenici informisali o novim zanimanjima.

Prema njegovim riječima, osim novog zanimanja planirano je da u Gimnaziju opšti smjer u tri odjeljenja budu upisana 72 učenika, dva odjeljenja turistički tehničar po 24 učenika, jedno odjeljenje kulinarski tehničar, zatim u struci Geodezija i građevinarstvo planirano je jedno odjeljenje građevinski tehničar.

U vezi sa načinom i terminima upisa u školsku 2020/21. godinu iz škole navode da očekuju instrukcije nadležnog ministarstva i Pedagoškog zavoda Republike Srpske, te će u skladu sa tim javnost biti blagovremeno informisana.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
3 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Konačno da se otvori neki koristan smjer…Treba što više zanatsko-praktičnih smjerova, jer su takve usluge građanima prijeko potrebne.

Ovo je primjer koji pokazuje da se unaprijed može planirati i stvarati kadar po potrebama. Kad bi smo malo mućnuli glavom pa i fakultete tako planirali (a ne da proizvedemo hiljade ekonomista i pravnika, a onda nemamo đe s njima) bilo bi nam svima mnogo bolje.

Nije mi jasna recenica: „Na Palama ima firma Mraz koja zapošljava više od 100 ljudi, a koji su izrazili želju da Srednjoškolski centar upiše jedno tako odjeljenje.“

Sta ima firma ‘“Mraz“? Sta ima? Jedno tako odjeljenje? Kako odjeljenje?