Novim zakonom do boljeg sistema zaštite i spašavanja

0
Novim zakonom do boljeg sistema zaštite i spašavanja

ISTOČNO SARAJEVO – Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Mile Međed izjavio je danas da je sistem zaštite i spasavanja u Republici Srpskoj potrebno podići na viši novo, kroz zakonsku regulativu, sistemsko organizovanje i stručno osposobljavanje.

„Postojeće nedostatke koje imamo u ovoj oblasti moguće je otkloniti donošenjem novog zakona, kojim bi precizno bile definisane obaveze, nadležnosti i raspoloživa finansijska sredstva“, rekao je Međed tokom susreta sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Nenadom Vukovićem i predsjednikom Skupštine grada Miroslavom Lučićem.

Međed kaže da je Istočno Sarajevo jedna od rijetkih lokalnih samouprava koja redovno ispunjava sve planove i obaveze iz ove oblasti, saopšteno je iz Gradske uprave.

Vuković je rekao da je izuzetno značajno to što je sjedište Republičke uprave Civilne zaštite na području Istočnog Sarajeva koje je složen i specifično organizovan grad, kojem sa republičkog nivoa treba posvetiti više pažnje.

„U nadležnosti Gradske uprave je i zaštita od požara. Namjeravamo da u narednom periodu izdvojimo značajna sredstva za izgradnju novog vatrogasnog doma na području opštine Istočna Ilidža“, najavio je Vuković.

On kaže da su dosadašnja iskustva pokazala da je odjeljenje Teritorijalne vatrogasne jedinice neophodno i u Istočnom Starom Gradu.

„Veliki broj požara registrovan je na tom području svake godine. Područje te opštine teritorijalno je razuđeno, ima mnogo šume, livada i nepristupačnih terena, a najbliže vatrogasne ekipe nalaze se na Palama i Sokocu“, istakao je Vuković.

On je istakao da su za Gradsku upravu važne i aktivnosti koje provodi Gorska služba spasavanja Jahorina, te naglasio da je njihovo djelovanje potrebno sistemski organizovati.

„S obzirom na to da je turizam u nadležnosti grada Istočno Sarajevo, veoma nam je važno i da tokom turističke sezone na Jahorini, ali i drugim destinacijama – Trebeviću, Romaniji i Ravnoj planini, imamo organizovanu službu spasavanja, kako bi neprijatne situacije i nesreće sveli na najmanju moguću mjeru“, kaže Vuković.

Lučić rekao je da su neprijatna iskustva iz proteklih godina, kao što su borba sa poplavama i obilnim snježnim padavinama, pokazala da je u svakom gradu i svakoj regiji neophodno imati organizovanu službu civilne zaštite.

„U skladu sa svojim mogućnostima, pomagali smo ugrožena područja u ljudstvu i materijalnim sredstvima. Pripadnici naše Teritorijalne vatrogasne jedinice bili su angažovani na području Bijeljine, gdje su se pokazali kao veliki profesionalci i stručnjaci i svi smo tada bili ponosni na ono što su učinili“, rekao je Lučić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare