Novim zakonom do bolje organizacije preduzetnika

0

Novim zakonom o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti u Republici Srpskoj (RS) trebalo bi da budu smanjene administrativne barijere, poboljšano organizovanje preduzetnika, a novina je da se njime uvodi i pojam „majstorsko zvanje“, rečeno je danas na Palama prilikom javne rasprave o Nacrtu ovog zakona. Predsjednik Zanatsko-preduzetničke komore regije Istočno Sarajevo Rajko Okilj smatra da Nacrt zakona ima manjkavosti, ali i da se njime suštinski približavamo zakonima koji tretiraju ovu oblast u razvijenim evropskim zemljama, u kojima je duga preduzetnička tradicija i praksa iskristalisala potrebe i obaveze u ovom segmentu i zakonski ga uredila do savršenstva.

Prema njegovim riječima, Nacrtom nije predviđeno ozbiljnije uključivanje lokalnih zajednica u ovaj zakon, ako se izuzme segment izdavanja rješenja i određivanja radnog vremena, što je premalo.

„Smatramo da bi bilo potrebno da se opštine i gradovi uključe u većoj mjeri, jer interes lokalnih zajednica jeste da imaju razvijenu privredu“, istakao je Okilj i dodao da će, kada je riječ o majstorskom zvanju i predviđenim prekvalifikacijama preduzetnika, time biti uveden veći red u cijeloj oblasti, jer neće biti mogućnosti da se nekom djalotnošću bave ljudi koji nisu za to i osposobljeni.

Današnjoj raspravi prisustvovali su, osim višeg stručnog saradnika za preduzetništvo u Ministarstvu industrije, rudarstva i energetike RS Saše Kaličevića, i predstavnici opština Sarajevsko-romanijske regije, Privredne komore regije Istočno Sarajevo, kao i preduzetnici.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare