Novim pravilnikom predviđeni i podsticaji za obogaćivanje travnatih površina

0
Ilustracija

ROGATICA – Pravilnikom o podsticajima za razvoj poljoprivrede i sela za ovu godinu, koji je danas predstavljen poljoprivredniicma u Rogatici, predviđeni su i podsticaji za meliorativne mjere obogaćivanja florističkog sastava travnatih površina – livada i pašnjaka.

Viši stručni saradnik za voćarstvo Dragan Bejatović iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, Područna jedinica Istočno Sarajevo, izjavio je Srni da je riječ o novoj mjeri.

„NJu će korisnici moći da ostvare posredstvom ovlaštenog proizvođača sjemena registrovanog u Republici Srpskoj“, rekao je Bejatović.

On je ukazao da su novim pravilnikom smanjeni donji limiti kako bi podsticajima bio obuhvaćen što veći broj proizvođača, posebno u ruralnim područjima Srpske i time je omogućeno da veći broj poljoprivrednika postanu korisnici sredstava iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, odnosno Agencije za agrarna plaćanja.

„Jedna od novina je i povećanje sredstava za regresiranje dizel i evro-dizel goriva za izvođenje proljećnih i jesenjih radova u poljoprivredi, u iznosu od 0,75 KM po litru, u odnosu na 0,60 KM po litru koliko je iznosilo lani“, naveo je Bejatović i dodao da će ovaj regres biti isplaćivan do 100 litara goriva po jednom hektaru.

Prema njegovim riječima, premija za mlijeko je ostala ista, odnosno 0,25 KM po litru sirovog kravljeg mlijeka isporučenog mljekarama, što je, kako kaže, dobro, imajući u vidu da u regionu padaju premije u mljekarstvu.

Bejatović je istakao da je jedna od novina u ovogodišnjem pravilniku o podsticajima premija po muznom grlu, kojom je predviđen iznos do 200 KM po grlu.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske objavilo je Pravilnik o uslovima i načinu osvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2023. godinu, koji je nakon objavljivanja u Službenom glasniku stupio na snagu u utorak, 14. februara.

Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, Područna jedinica Istočno Sarajevo, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srspke, djeluje na 12 opština Sarajevsko-romanijske i gornjodrisnke regije.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare