Novi studijski program – Istorija i arheologija

0

Novi studijski program za istoriju i arheologiju Filozofskog fakulteta na Palama prilagođen je evropskim trendovima i standardima i rađen po uzoru na poznate evropske univerzitete, poput Aristotelovog u Solunu, izjavio je Srni dekan ovog fakulteta Draga Mastilović.

„Prvu generaciju studenata planiramo da upišemo u septembru, čime bi novi studijski program zaživio već od nastupajuće akademske godine“, rekao je Mastilović.

On ističe da će ovaj studijski program omogućiti studentima da steknu širok spektar znanja iz oblasti istorijske nauke i arheologije na teorijskom i praktičnom nivou, što do sada nije bio slučaj.

„Novi studijski program nastao je iz potrebe reformisanja i modernizovanja studijskih programa na Filozofskom fakultetu, a na ovaj korak podstakla nas je činjenica da Republika Srpska do sada nije uopšte imala studije arheologije, te da u ustanovama nauke i kulture nedostaje kvalifikovanih kadrova tog profila“, ističe Mastilović.

On napominje da je u Republici Srpskoj veliki broj neistraženih arheoloških lokaliteta i da je to naučno i kulturno polje u priličnoj mjeri zapušteno, što je otvorilo prostor raznim zloupotrebama, nenaučnim tumačenjima i interpretacijama istorije na prostoru današnje BiH.

„Planiramo da u narednom periodu resornom ministarstvu kandidujemo više projekata iz oblasti istorijskih i arheoloških istraživanja koji će značajno doprinijeti egzaktnijem naučnom sagledavanju pojedinih značajnih pitanja naše starije prošlosti, ali i omogućiti studentima praktičnu nastavu na terenu“, smatra Mastilović.

Mastilović ističe da se osim sticanja širih znanja, studentima uz novi studijski program i zvanje diplomirani istoričar i arheolog, otvara i više mogućnosti za zaposlenje u naučnim, kulturnim, obrazovnim i javnim ustanovama.

On naglašava da je ovaj studijski program jedinstven u regionu, dok je u zemljama EU uobičajen, što će omogućiti širu i raznovrsniju međunarodnu saradnju, posebno u oblasti razmjene nastavnika i studenata.

Osim istorije i arheologije, Filozofski fakultet Pale Univerziteta u Istočnom Sarajevu ući će u novu akademsku godinu sa još jednim modernizovanim studijskim programom – Ruski jezik i književnost i međunarodni politički odnosi.

Mastilović očekuje da će ovi studijski programi u budućnosti privući znatan broj studenata, imajući u vidu činjenicu da su oba jedinstvena u regionu i studentima nude nešto sasvim novo.

„Nakon što izvršimo detaljnu analizu, poslije drugog upisnog roka planiramo započeti reformisanje i modernizovanje još nekih studijskih programa, prvenstveno onih za koje već duže vremena ne postoji veće interesovanje studenata“, ističe Mastilović.

On navodi da će pritom vjerovatno doći i do stvaranja integrisanih studijskih programa, odnosno do integrisanja nekih dosadašnjih u jedinstvene i sasvim nove, sa modularnim izlaznim profilima.

„Prednost predstavlja složena struktura Filozofskog fakulteta koji pod jednim krovom objedinjuje, takoreći, četiri fakulteta, odnosno studijske programe iz širokog spektra društveno-humanističkih i prirodno-matematičkih nauka. Samim tim je i višestruka mogućnost interdisciplinarnog pristupa pri kreiranju novih modernizovanih studijskih programa“, ocijenio je Mastilović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare