Нови пројекат за повећање производње фино преципитираних хидрата

0
ЗВОРНИК, 8. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - У компанији "Алумина" из Зворника у току је реализација пројекта на повећању капацитета производње фино преципитираних хидрата, што ће омогућити повећање капацитета за додатних 10.000 тона годишње.

ЗВОРНИК – У компанији „Алумина“ из Зворника у току је реализација пројекта који треба да повећа производњу фино преципитираних хидрата за 10.000 тона годишње, саопштено је данас из ове компаније која у овој години планира више од 20 милиона КМ инвестиција.

Помоћник директора за одржавање и инвестиције Гордан Вуковић каже да се очекује да ће до краја године на погону за производњу фино преципитираних хидрата бити инсталирана седма линија производње, а вриједност инвестиције креће се од шест до седам милиона КМ.

„Сектор маркетинга дао нам је задатак да повећамо капацитет фино преципитираних хидрата с обзиром на потребе тржишта за овом врстом производа. До сада смо инсталирали шест производних линија по 10.000 тона, тако да је тренутно инсталирани капацитет 60.000 тона годишње“, навео је Вуковић.

Он је додао да је потребно изградити још двије производне линије са по 10.000 тона да би се одговорило захтјевима тржишта, што би створило услове за годишњи капацитет од 80.000 тона.

„Већи дио опреме за седму линију производње радимо у сопственој режији. Не купујемо ништа осим опреме коју морамо, тако да практично комплетне линије израђујемо сами у нашим радионицама“, истакао је Вуковић.

Он је рекао да у сопственој режији раде тракасти филтер за линију филтрације, затим сушара за линију сушења, као и млинови за цјепиво.

Према његовим ријечима, септембар треба да буде мјесец са интензивним активностима на монтажи потребне опреме да би испоштовали динамички план, којим је предвиђено да у децембру буде извршено пробно пуштање у рад нове седме линије за производњу фино преципитираних хидрата.

Вуковић каже да се у компанији реализује још неколико значајних инвестиција, наводећи да се на погону за производњу силика гела и специјалних зеолита раде два реактора, који ће, поред постојећа четири, омогућити значајније повећање производног капацитета.

„У фабричком кругу граде се нови складишни простори и силоси за готове производе, односно обезбјеђују се просторне позиције за утовар робе у оквиру унутрашњег транспорта, који са повећањем капацитета и дисперзије производа усложњава и логистику и тај дио послова“, рекао је Вуковић.

Он је нагласио да инвестиционе активности у фабрици имају снажну подршку нове управе и менаџмента „Алумине“.

Планирано је да се гради објекат и нова линија за хемијску припрему воде, савремена линија која ће донијети велике уштеде у том дијелу процеса производње, а најавио је и инвестиционе активности на погону „Водено стакло“.

Вуковић је напоменио да је на тржишту рада примјетан недостатак директних извршилаца, односно мајстора разних профила, што се покушава надомјестити сарадњом са Техничким школским центром у Зворнику кроз дуално образовање и запошљавањем ученика који покажу најбоље знање током практичне наставе.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare