Novi ombudsman: Prevencijom nasilja poboljšati sistem dječije zaštite

0
Novi ombudsman: Prevencijom nasilja poboljšati sistem dječije zaštite

FOČA – Zanemarivanje djece i nasilje nad djecom, povrede prava na školovanje, problemi nakon razvoda, poput žalbi majki da očevi ne plaćaju alimentaciju, ali i žalbi očeva da ne mogu da ostvare kontakt sa djecom, najčešći su slučajevi u kojima interveniše „dječiji advokat“, kaže novi ombudsman za djecu Republike Srpske Dragica Radović.

Ona je za Srnu rekla da se prigovori i žalbe roditelja obično odnose na rad socijalnih službi i obrazovnih ustanova.

„Ombudsman otvara istragu, razgovara sa predstavnicima službi na koje se žalba odnosi, zahtijeva pisanu informaciju i cijeni na osnovu dostavljene dokumentacije ima li povrede dječijih prava i u krajnjem slučaju daje preporuku kako postupiti da se povreda zakona otkloni. Ukoliko se preporuka ne poštuje, mi obavještavamo nadređene – resorno ministarstvo, Vladu Srpske, pa i Narodnu skupštinu“, objašnjava Radovićeva.

Novi ombudsman za djecu, diplomirani pravnik iz Foče Dragica Radović, koju je nedavno izabrala Narodna skupština Republike Srpske na prijedlog predsjednika Republike, na dužnost će zvanično stupiti nakon polaganja zakletve u parlamentu.

Radovićeva na poziciju ombudsmana za djecu Republike Srpske dolazi iz terenske kancelarije ove institucije u Foči, pa će novu dužnost, prema potrebi, obavljati i u Banjaluci i u Foči.

Iskustva joj neće nedostajati jer je u ovom poslu još od 2000. godine, od samog osnivanja entitetskog ombudsmana za ljudska prava, koji je ugašen 2009, kada je zaživio zaštitnik dječijih prava.

„Trudiću se, kao i do sada, da prioritet, moj lični i institucije ombudsmana za djecu, bude promocija dječijih prava, zaštita dječijih prava i, naravno, ukazivanje na povrede prava djeteta“, kaže Radovićeva.

Novi zaštitnik prava djece dodaje da je uvijek potrebno poboljšavati sistem dječije zaštite, te da će u njenom fokusu biti prevencija nasilja nad djecom.

Ona poručuje da će ombudsman nastaviti predano da štiti dječija prava, ne čekajući samo žalbe, već kako je i do sada bio slučaj, otvarajući istrage i na osnovu sopstvenih saznanja.

Radovićeva navodi da kancelarije dječijeg ombudsmana u Banjaluci, Doboju i Foči godišnje prime oko 800 zahtjeva za pravnu pomoć.

„Oni koji su zainteresovani i koji imaju potrebu, lako dođu do ombudsmana za djecu. Imamo tri kancelarije, organizujemo i redovne posjete drugim opštinama, a informacije o našim aktivnostima i uputstva kako nam se obratiti mogu se dobiti i na našoj internet stranici“, napominje Radovićeva i dodaje da nerijetko organizuju savjetovanja, okrugle stolove i konferencije o raznim temama iz oblasti dječijih prava.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare