Novembar uglavnom kišovit, temperatura uobičajena za ovo doba godine

0

BANJALUKA – U Republici Srpskoj novembar će biti uglavnom kišovit, ponegdje sa obilnim padavinama i prosječnom temperaturom uobičajenom za ovo doba godine, rekao je Srni meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Igor Kovačić.

„U Srpskoj i BiH trenutno su na snazi mnoga upozorenja vezana za opasne vremenske prilike, jako jugozapadno strujanje i niz frontalnih poremećaja koji prelaze preko naše zemlje donoseći obilne padavine“, naveo je Kovačić.

On je rekao da su padavine u mnogim krajevima na istoku i jugu iznad 100 litara po metru kvadratnom, a biće ih i u narednom periodu.

„Do sada je najviše kiše palo u Nevesinju, više od 250 litara po metru kvadratnom“, dodao je Kovačić.

On je naveo da će se vremenske prilike smiriti sutra i da će nešto stabilnije biti u nedjelju, 7. novembra.

Kovačić je napomenuo da se krajem 8. novembra ponovo očekuje promjena vremena, te da naredni period ne donosi stabilizaciju, već i dalje promjenljivo vrijeme sa padavinama.

„Padavina će biti 8. i 9. novembra, u južnim krajevima nešto obilnijih. Osim toga, na krajnjem zapadu će doći do zahlađenja, tako da se ubrzo u planinskim krajevima može očekivati i prolazni snijeg“, rekao je Kovačić.

On je dodao da temperatura neće ići toliko nisko i da će zahlađenje kratko trajati, nakon čega dolazi period nešto suvljeg i stabilnijeg vremena 10. i 11. novembra.

„Tako će se zadržati do sredine mjeseca uz temperaturu koja je primjerena ovom dobu godine. Jutarnja temperatura će na planinama biti oko nule, u većini krajeva između tri i osam stepeni, a maksimalna dnevna između osam i 12-13 stepeni Celzijusovih, na sjeveru i sjeveroistoku i koji stepen više“, precizirao je Kovačić.

On je rekao da se nove padavine očekuju oko 18. i 19. novembra, kada bi ponovo došlo do izraženije ciklonske cirkulacije u Mediteranu, uz uslove za ponovo obilnije padavine posebno u južnim predjelima.

„Nakon tog ciklusa i završetka padavina vezanih za ciklon, vremenske prilike bi se trebale popravljati i biti stabilno do kraja mjeseca, ali bez veće hladnoće“, naveo je Kovačić.

On je dodao da se za sam kraj novembra očekuje ponovo promjena vremena i kiša.

Kovačić je istakao da će novembar biti, što se tiče temperature, nešto iznad prosjeka zbog toplog vremena u prvih sedam dana, dok će nakon toga temperatura biti oko prosjeka.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare