Novac od šumske rente raspoređen na deset projekata

0

SOKOLAC – Odbornici Skupštine opštine /SO/ Sokolac usvojili su program korišćenja sredstava od naknade po osnovu prodaje šumskih drvnih sortimenata u 2017. godinu u iznosu 1.500.000 KM, prema kojem će se novac od šumske rente koristiti za razvoj nerazvijenih ruralnih područja ove jedinice lokalne samouprave.
Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica obrazložio je odbornicima na sjednici SO da će ovaj iznos biti veći za 300.000 KM, koje je lokalna uprava naplatila od „Šuma Republike Srpske“ za kamate po osnovu kašnjenja plaćanja zakonske obaveze od javnog preduzeća šumarstva Srpske.

„U narednom periodu radićemo rebalans budžeta opštine Sokolac, tako da ćemo na narednim sjednicama Skupštine opštine `popeglati` neka izdvajanja, ali je sigurno da će najveći dio ovih sredstava ići za infrastrukturu i izmirenje obaveza iz prethodnog perioda“, najavio je Bjelica.

Iz kluba odbornika SNSD-a upućene su primjedbe na preloženi program korišćenja sredstava od naknade od prodaje šumskih drvnih sortimenata u ovoj godini, s obzirom na to da navedene stavke u programu nisu navedene u budžetu opštine Sokolac za 2017. godinu.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i finansije opštine Sokolac Mitar Pržulj obrazložio je da će 1.500.000 KM biti utrošeno u deset projekata, od kojih će najveći iznos od 387.993 KM biti za projekat „Snabdijevanje vodom i kanalizacija“ opštine Sokolac, za prvu i drugu komponentu.

Za rekonstrukciju i asfaltiranje lokalnog puta Kaljina-Bare namijenjeno je 233.485 KM, za sanaciju, popravku i nasipanje lokalnih puteva u mjesnim područjima Sokolovići, Margetići, Ćavarine, Bjelosavljevići, Bare, Žljebovi i Kaljina 184.180 KM.

Iz opštinskog Odjeljenja za privredu i finansije najavljen je i rebalans budžeta prema kojem će neke stavke iz pomenutog programa korišćenja sredstava od šumske rente biti naknadno uvrštene u budžet opštine Sokolac.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske dalo je saglasnost na program korišćenja sredstava od nadoknade po osnovu prodaje šumskih drvnih sortimenata u 2017. godini opštini Sokolac, koja se koriste za izgradnju, rekonstrukciju i održavanje infrastrukture i drugih objekata u ruralnim područjima jedinice lokalne samouprave, sa koje potiču prodati sortimenti.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare