Nova Policijska stanica od velikog značaja

0

ISTOČNO SARAJEVO – Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač i načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović otvorili su danas u ovoj opštini novi objekat Policijske stanice.

Višković je, nakon otvaranja, rekao novinarima da je Istočna Ilidža jedna od lokalnih zajednica u Srpskoj koja do sada nije imala Policijsku stanicu, dodavši da će ovim činom sada biti unaprijeđena bezbjednost građana.

On je naglasio da su Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo skupa sa lokalnom zajednicom obezbijedili ovaj prostor površine od oko 350 metara kvadratnih sa svom potrebnom opremom, koji je veoma značajan jer se opština Istočna Ilidža nalazi na međuentitetskoj liniji.

Prema njegovim riječima, na ovaj način biće povećana bezbjednost građana ako se uzme u obzir i migrantska kriza, kao i to da počinioci krivičnih dijela iz federalnog Sarajeva spas traže prelazeći entitetsku granicu.

Višković je naglasio da je Vlada Srpske u proteklom periodu činila sve da Ministarstvu unutrašnjih poslova omogući normalan rad, podsjetivši da je od 2015. godine do danas u opremanje, naoružanje, plate i uniforme izdvojila više od 125 miliona KM, što su značajna finansijska sredstva.

„To je policija zaslužila jer je MUP stub bezbjednosti Republike Srpske i za to ne žalimo kada ulažemo“, rekao je Višković i podsjetio da je i u kompleks Zalužane u posljednje dvije-tri godine uloženo skoro 13 miliona KM i to će u narednih godinu dana da bude jedan centar za obuku i školovanje novih pripadnika MUP-a koji niko u okruženju neće imati.

Lukač je ponovio da je ovo jedna od rijetkih opština u Republici Srpskoj koja nije imala svoju stanicu policije, za koju je Vlada Srpske izdvojila 877.000 KM, a sve s ciljem povećanja bezbjednosti ne samo na području opštine Istočna Ilidža, nego kompletnog grada Istočno Sarajevo, ali i svih građana i turista koji dolaze u ovaj grad.

„Nalazimo se na samoj entitetskoj liniji i veoma je bitno da na ovom prostoru imamo stanicu policije“, rekao je Lukač i dodao da je opština Istočna Ilidža donijela odluku da u izgradnji učestvuje sa 150.000 KM.

Božović je zahvalio Vladi Republike Srpske i MUP-u na ovom izuzetno važnom projektu kada je riječ o bezbjednosti građana, istakavši da se Policijska stanica nalazi na strateški važnom mjestu za opštinu, odnosno na međuentitetskoj liniji.

On je dodao da će opština uskoro MUP-u prebaciti 150.000 KM za izgradnju ovog objekta.

Podsjetivši da je još 2014. godine, kada je bio poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, insistirao na otvaranju policijske stanice u opštini Istočna Ilidža, Božović je zahvalio Vladi Srpske jer je prepoznala ovu potrebu.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković istakao je da je danas važan dan kada je riječ o bezbjednosti grada jer otvaranje staničnog odjeljenja na području Istočnog Starog Grada i ove policijske stanice u Istočnoj Ilidži zaslužuje pažnju.

„Zadovoljan sam što je iza nas plodonosan period kada je u pitanju zajedništvo na pitanjima koja se tiču bezbjednosti grada“, istakao je Vuković i dodao da je grad iz kreditnih sredstava obezbijedio 150.000 KM za izgradnju objekta staničnog odjeljenja policije na Trebeviću.

On je podsjetio i na projekat video-nadzora „Za bezbjednije Istočno Sarajevo“ koji je sproveo grad, naglasivši da će i u ovoj godini grad finansirati nadogradnju tog sistema u smislu poboljšanih praćenja svih lokacija u noćnim uslovima.

Vuković je najavio da će uskoro krenuti u proceduru javnih nabavki, te da se nada da će u toku ljeta biti instalisan i taj dio sistema, što će ga učiniti najboljim u regionu.

Otvaranju novog objekta Policijske stanice prisustvovao je i načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac, te predstavnici grada Istočno Sarajevo i opština u sastavu grada.

(www.palelive.com/Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments