Nova knjiga Mojsija Đerkovića – Istočni stari grad

0

Ovo je prvi naučnoistraživački rad u kome se opisuju ljudi i događaji Istočnog starog grada. Autor je vjerno opisao mnoge doživljaje iz blaže i starije prošlosti, sva ratna stradanja, egzoduse i borbu za opstanak na ovim prostorima. Ovim djelom trajno će biti zabilježena istorija, tradicija i običaji za buduće generacije. Da gospodin Đerković nije napisao i tako temeljno istražio događaje iz prošlosti, mnoge činjenice bi ostale zaboravljene. Ova hronika napisana je na 323 stranice, sa oko 380 starih i novih fotografija i pet karata razmjera 1:25000 u prilogu. Pisana je narodnim jezikom, jasno i pristupačno običnom čitaocu.

Autor je originalno, jedinstveno i na neponovljiv način opisao ljude, događaje i prirodu. Kroz sva vremena, stanovnici su povezani kamenom sa Majdana iz ove opštine, njegovom obradom i ugradnjom, a sve kroz borbu za goli život.

Na slikovit način ušao je u dušu svog naroda. „Ima nešto od ove prirode u ovdašnjim ljudima. Dobroćudni su i blagi bez granica, ali i okrutni do besmisla. Oni su strašni za protivnika isto kao što su nježni, srdačni i gostoljubivi za prijatelja.“

Kroz analizu se vidi da su u radu korišteni, pored matarijala iz Arhive grada Sarajeva i podaci mnogih stanovnika ove opštine, što pokazuje koliko je ovo djelo ozbiljno i kvalitetno.

Izdvojeno iz recenzije Dr. Mlađenke Dragaš.

Značaj ove hronike je nemjerljiv jer će se sačuvati od zaborava brojni događaji, ličnosti, i sve ono što čini život ljudi. Ova studija će biti nezaobilazna literatura učenicima, studentima i svima koji se ubuduće budu zanimali o životu i prilikama Istočnog starog grada.

Izdvojeno iz recenzije Milenka Tadića.

     

www.palelive.com

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare