Nova izložba Marka Kusmuka u Sarajevu

0

U četvrtak 25. novembra 2010. godine u 21h u Klubu Underground/Zvono biće otvorena samostalna izložbe akademskog slikara Marka Kusmuka.

Marko Kusmuk je završio Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, a postdiplomske studije u Milanu. Trenutno se nalazi na doktorskom studiju u Beogradu.

Član ANUBIH profesor Franjo Likar o Markovim slikama piše:U ovim slikama Marka Kusmuka ima nešto od tog dodira anđeoskog, to su likovi koji lebde, te lijepe žene u svojim plesnim pokretima, kao da su nošene nekim tihim vjetrom. Podjednako i fizička ljepota tih likova kao da dotiče našu mitološku predstavu o tim onostranim bićima.

Naravno da svaka težnja za ljepotom našeg materijalnog okruženja, čulnost koja prožima erotske osobine naše vrste, ima i svoje opasnosti komercijalnog, o cemu nam govori i povijest umjetnosti od najstarijih vremena.

U klasici su prisutni mali anđelčići kao simbol polne komunikacije, no u Renesansi i Baroku upoznajemo lijepe žene koje sada dobivaju znatno veća krila. Očigledno je da i duh religinoznih iskustava nalazi slična rijesenja u raznim djelovima svijeta. U našem Kršćanstkom iskustvu taj anđeo dobiva auru anđela zaštitnika;

Ta krila u slikama Marka Kusmuka prisutna su više kao nagovještaj, katkada samo kao diskretna mrlja, ali tu je vjerovatno prisutna i moja osobna slabost prema temi andeoskog, sklon sam da slutnju o andeoskom primim kao realnost.

(www.palelive.com / DEPO)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare