Nova bolnica do 2018. godine

0

ISTOČNO SARAJEVO – Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić upoznao je danas rukovodstvo Bolnice Istočno Sarajevo o odluci Vlade Srpske o izgradnje nove bolnice koja bi trebalo da bude završena do 2018. godine.
Na sastanku, kome su prisustvovali i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić Jovičević, te načelnici opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, Bogdanić je naveo da je Vlada prihvatila idejno arhitektonsko rješenje za izgradnju i opremanje nove bolnice površine 10.000 metara kvadratnih.

„Izgradnja nove bolnice koštaće 50 miliona KM. Za građevinsko-infrastrukturne radove biće izdvojeno 40 miliona KM, a za medicinsku opremu 10 miliona maraka“, rekao je Bogdanić novinarima u Istočnom Sarajevu nakon sastanka.

On je naveo da se analizom došlo do zaključka da su postojeći objekti dotrajali i da nemaju adekvatne statičke i konstruktivne vrijednosti da bi mogli da budu rekonstruisani.

Prema njegovim riječima, nova bolnica biće izgrađena u dvije cjeline.
„Jedna će biti funkcionalni dio gdje će biti smješteni urgentni blok, sobe za intenzivnu i poluintenzivnu njegu, operacione i porođajna sala i pneumatologija, a u drugom objektu bili bi stacionari“, pojasnio je Bogdanić.

On je dodao da će oba objekta biti povezana liftovima, a sve će biti povezano sa objektom kuhinje i sa polikliničkim objektom.

„Zajedno sa dijelom koji je u izgradnji ukupna površina objekta biće oko 14.000 metara kvadratnih i smatramo da će to biti dovoljno za pružanje kvalitetne zdravstvene zaštite stanovništvu ove regije“, rekao je Bogdanić.

Planirano je, kaže on, da bolnica ima 510 bolesničkih kreveta sa pratećim prostorijama za medicinsko osoblje.

On je istakao da će objekat biti izgrađen u skladu sa svim standardima građevinske struke i opremljen kvalitetnom medicinskom opremom.

Bogdanić kaže da će, ukoliko ne bude poteškoća sa tenderom, u roku od dva -tri mjeseca biti završena sva procedura i da će početi gradnja bolnice.

„Plan je da se bolnica gradi oko 18 mjeseci i očekujemo da se ovi rokovi ispoštuju, tako da bi 2018. godine mogla biti otvorena“, naveo je ministar zdravlja.

On je napomenuo da model finansiranja predviđa da u javnom tenderu bude raspisano da izvođač obezbijedi sredstva za izgradnju bolnice, a onda će se iz budžeta Ministarstva zdravlja u narednih sedam godina isplaćivati sredstva od 1. janura 2017 godine.

„Svi smo definitivno opredijeljeni da bolnica bude izgrađena i ovo je iznad svih politika i u interesu građana ove regije“, ocijenio je Bogdanić.

Što se tiče dosadašnjih dugova bolnice Kasindo, Bogdanić je naveo da je juče zajedno sa ministrom finansija razgovarao sa predstavnicima Svjetske banke i da su od njih dobili obećanje da će podržati budžet za rješavanje dugova.

„Već duže razgovaramo i o mogućnsoti da dođemo do dodatnih sredstava da bismo održali nivo zdravstvene zaštite i rasteretili ustanove dosadašnjih obaveza, a do tada ćemo provoditi racionalizaciju“, rekao je on.

Sonja Karadžić Jovičević istakla je da je ovaj projekat u fazi kada nema nikakve mogućnosti da se ide nazad.

„Nadamo se da će sva `papirologija` i sve što je vezano za tehničku podršku ići najbržim mogućim tokom kako bi se prešlo na realne radove i da ćemo za dvije godine proslaviti otvaranje nove bolnice“, istakla je Jovičevićeva.

Ona je dodala da bi svaka kočnica koja bi bila postavljena na ovom putu bila krajnje zlonamjerna, bez obzira sa koje strane dolazila.

„Uvijek postoje neprijatelji projekata i trgovine nekim sitnim političkim poenima. Bez obzira na političku pripadnost, bolnica treba da postoji radi pacijenata i zaposlenih“, ocijenila je Jovičevićena.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić rekao je da će sva odjeljenja koja danas funkcionišu u Bolnici Istočno Sarajevo naći mjesto u novom objektu, uz dopunske sadržaje sa više prostora i više medicinske opreme.

„Bolnica je kapitalni projekat za grad i šest gradskih opština, ali i za cijelu regiju i istočni dio Republike Srpske, od Trebinja do Zvornika koji najvećim dijelom gravitira Istočno Sarajevu – administrativnom centru ovog dijela Republike“, naveo je Ćosić.

Vršilac dužnosti načelnika opštine Istočna Ilidža Miljan Damjanović izrazio je zadovoljstvo što se ulazi u projekat izgradnje nove bolnice koja je, prema njegovim riječima, od suštinskog značaj za opštinu.

„Opština je spremna da pruži podršku ovom projektu za sve što se tiče obezbjeđivanja infrastrukture za novi objekat“, dodao je Damjanović.

Direktor Bolnice Istočno Sarajevo Goran Todorović kaže da je idejni projekat nove bolnice završen i prihvaćen.

„Dugo smo čekali na ovaj trenutak i konačno je došao. To je složen proces, a naredni korak je izrada izvedbenog projekta, usvjanje i revizija takvog projekta, raspisivanje tendera i izgradnja“, precizirao je Todorović.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare