Norveška želi da uradi nešto konkretno

0

Ambasador Norveške u BiH Jan Bratu izjavio je danas da na Palama ima dosta promjena i da njegova zemlja želi da uradi nešto konkretno u ovoj lokalnoj zajednici, zato što ovdje ima mnogo mogućnosti za razvoj i saradnju. „To će biti u okviru budžeta za 2010. godinu. Definitivno želimo da uradimo nešto, ali vidjećemo šta ćemo uspjeti“, istakao je Bratu i dodao da promjene na Palama pokazuju „koliko političko vođstvo opštine želi da promijeni stvari i poboljša stanje“. Bratu je nakon susreta sa načelnikom opštine Pale Slobodanom Savićem rekao da će pregledati prijedloge projekata koje mu je predao načelnik i poslati ih u Oslo, gdje će biti donesena konačna odluka o njihovoj realizaciji. „Volio bih da imamo više kontakta sa Univerzitetom i fakultetima na Palama i da vidimo kako možemo da poboljšamo saradnju“, poručio je Bratu. On je ocijenio da je današnji sastanak bio dobar da bi se počeli praviti planovi za 2010. godinu, te da je tokom susreta razgovarano i o konkretnim projektima koji se odnose na mlade i djecu, kao i o mogućnostima za razvoj preduzeća.

Prema riječima norveškog ambasadora, kada je riječ o razvoju preduzeća to će biti proces kome će biti potrebno malo više vremena s obzirom na sadašnje globalne ekonomske uslove.

Bratu je naveo da ga je načelnik Pala upoznao i sa turističom razvoju Jahorine, ocijenivši da postoje fantastične razvojne mogućnosti na toj planini, ne samo za zimski već za turizam tokom cijele godine.

„Nadam se da ću uspjeti da dovedem više norveških turista, jer na Jahorini postoji ogroman potencijal“, istakao je Bratu.

Načelnik opštine Pale Slobodan Savić kaže da je ambasador Bratu podržao projekte, posebno one koji se odnose na mlade, kao što je izgradnja atletske staze na paljanskom stadionu, sanacija obdaništa „Bubamara“ i izgradnja sportskog dječijeg igrališta.

„Imamo četiri fakulteta i oko 6 000 studenata i potrebno je da razvijamo programe u vezi sa mladima“, istakao je Savić koji je dodao da je norveškog ambasadora informisao o strateškim programima razvoja ove lokalne zajednice.

Današnjem sastanku na Palama prisustvovao je i predsjednik lokalne Skupštine Miroslav Brčkalo.

(Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare