Нисмо надлежни за доношење регулационих планова

0

БАЊАЛУКА – Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске није надлежно за доношење регулационих планова јер је, у складу са Законом о уређењу простора Српске, то искључива надлежност јединица локалне самоуправе, саопштено је Срни из тог министарства.

Упитани за коментар на јучерашњу изјаву предсједника Надзорног одбора Олимпијског центра /ОЦ/ „Јахорина“ Недељка Елека, који је рекао да у ОЦ нису задовољни регулационим плановима у општини Трново и Пале, из Министарства наводе да је Законом о уређењу простора недвосмислено прописано да републички урбанистичко-грађевински инспектор врши послове инспекцијског надзора над израдом и доношењем докумената просторног уређења из надлежности Републике и јединица локалне самоуправе.

„То значи да свако физичко или правно лице има право и обавезу да уочене неправилности пријави Републичкој управи за инспекцијске послове – Инспекторату Републике Српске“, истакнуто је у саопштењу.

Из Министарства истичу да је тим законом прописано да је надлежност урбанистичко-грађевинског инспектора, а не Министарства, да носиоцу припреме нареди обуставу израде документа просторног уређења ако се врши супротно законским одредбама и другим прописима.

„Сљедећа могућност јесте покретање иницијативе за оцјену законитости пред надлежним судовима, што је три пута и кориштено на подручју општина Пале и Трново, односно на подручју Јахорине“, речено је из Министарства.

Ради објективног информисања јавности, Министарство наводи да им је ОЦ „Јахорина“ упутио захтјев за предузимање мјера спровођења стратешке процјене утицаја на животну средину у вези са преднацртом Регулационог плана „Спортско-рекреационог подручја Јахорина – Секција један“ на подручју општине Трново.

У том захтјеву наводи се да на предметни план није спроведен поступак стратешке процјене утицаја на животну средину, те од Министарства тражило предузимање мјера из ресорне надлежности, како би се процес израде Регулационог плана зауставио док надлежни орган, у конкретном случају општина Трново, не донесе одлуку о спровођењу стратешке процјене утицаја на животну средину.

„Министарство је овај захтјев прослиједило општини Трново на надлежно поступање, с обзиром на то да је чланом 48 Закона о заштити животне средине прописано да одлуку о спровођењу стратешке процјене доноси орган надлежан за припрему плана и програма, уколико утврди да су испуњени услови за спровођење стратешке процјене утицаја“, наводи се у саопштењу.

Из овог је јасно, како наводе из Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, да би било какво поступање овог ресора у конкретном случају значило кршење не само системских закона у његовој надлежности, него и Закона о локалној самоуправи, Закона о Влади и низа других прописа.

„Узимајући у обзир стратешко опред‌јељење Владе Републике Српске за развој Јахорине, Министарство истиче да је службама и руководству ОЦ-а `Јахорина`, као и свим грађанима Републике Српске, отворено за сва питања и недоумице када су у питању процедуре из ресорне надлежности, као и за њихово рјешавање“, наводи се у саопштењу.

Предсједник Надзорног одбора ОЦ „Јахорина“ Недељко Елек рекао је јуче да у ОЦ нису задовољни регулационим плановима у општини Трново и Пале, наводећи да имају случајеве гд‌је је дозвољена градња четири куле по 12 спратова, што је, како је оцијенио, недопустиво.

„На планини је хаос који једино /министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске/ Бојан Випотник може да ријеши“, поручио је Елек, наводећи да је то његова надлежност.

(www.palelive.com / Срна)

 

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare