Nina najljepšim ćiriličnim rukopisom piše poeziju

0

SOKOLAC – Nina Abazović odlična je učenica drugog razreda gimnazije Srednjoškolskog centra „Vasilije Ostroški“ Sokolac, višestruko je umjetnički nadarena, a objavila je i prvu pjesmu u Zborniku stvaralaštva mladih Srpske.


Profesor srpskog jezika i književnosti u ovoj školi Suzana Pržulj potvrđuje Srni da je Ninina pjesma „Rođendanska“ objavljena u „Zborniku književnog stvaralaštva mladih Republike Srpske“ u martu.

Ona pojašnjava da je Kulturno-izdavački centar „Srpska kuća“ iz Požarevca štampao Zbornik povodom 21. marta – Međunarodnog dana poezije.

Pržuljeva smatra da je riječ o višestruko umjetnički nadarenoj učenici, koja pored redovnih obaveza, crta, slika i piše poeziju.

Nina Abazović namjerava da se okuša i kao kantautor, a, osim za umjetnost, ima poseban osjećaj za jezik.

Abazovićeva je učestvovala i na Republičkom takmičenju iz srpskog jezika u Trebinju u aprilu.

„Duhovno siromaštvo pogubno je kao i materijalno. Priznanja koja srednjoškolci dobijaju za svoje literarne radove utoliko su vrednija ukoliko smo svjesniji problema zavisnosti od mobilnih telefona i kompjutera, kao i svakodnevnog pritiska `otpadnog jezičkog materijala`“, navodi profesor Suzana Pržulj.

Upravo zahvaljujući podršci Pržuljeve, Nina Abazović kaže da je odlučila da objavi svoje pjesme.

Ona ističe da su joj u tome pomogli „rep i rok muzika, u kojima se pronalazi na najbolji način i crpi ideje“.

Nina crta likove iz serija i anima /japanski crtani filmovi/, koje rado gleda i uz njih usavršava engleski i japanski jezik.

Na prošlogodišnjem konkursu Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Republike Srpske ćirilični rukopis Nine Abazović proglašen je najboljim u januaru 2015. godine na nivou škole.

Takmičenje „Moja olovka piše ćirilicom“ ima za cilj očuvanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma, a ova talentovana djevojka se lijepim pisanjem pridružila onima koji njeguju srpsku kulturnu baštinu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare