Нико из FBiH неће забранити Србима да слободно мисле и говоре

1

Из Асоцијације „Ствараоци Републике Српске“ са гнушањем су одбацили неосновано и политикантско подношење кривичних пријава против првог човјека општине Соколац и једног од ствараоца Републике Српске Милована Бјелице, истичући да српски народ у Републици Српској нико и никада неће ућуткати.

Поводом подношења кривичних пријава Суду БиХ од федералног министра унутрашњих послова Исака Раме и такозваног института за истраживање геноцида Канада против Бјелице због, како је наведено, „величања злочинца Радована Караџића, првог предсједника Републике Српске“, у саопштењу из Асоцијације „Ствараоци Републике Српске“ истакли су да је ово један од покушаја угњетавања српског народа у БиХ, којем би Исак и слични њему жељели да забране да говоре и мисле.

„Милован Бјелица је подсјетио на историјске чињенице које су од значаја за Републику Српску, а једна од тих је и да је њен први предсједник био Радован Караџић. То је дио српске историје који се не смије заборавити, а то што Исаку и неком тамо самозваном институту смета и наша прошлост, и садашњост и будућност нису им Срби криви“, истиче се у саопштењу које су потписали предсједник Асоцијације Стеван Медић и предсједник Скупштине Душан Козић.

Из Асоцијације су истакли да српски народ има своју традицију и славну историју, као и личности које су је обиљежиле и дале свој лични печат, те да им нико не може забранити подсјећање на њихову прошлост, па ни Рамо Исак и самозвани институт у Канади.

„Нико из Републике Српске, нити српски народ у цјелини није крив што муслимани у ФБиХ од своје историје имају само мијењање националности и њеног назива у различитим временима и по потреби. Нажалост, знамо, и више пута смо се кроз своје постојање увјерили да би Рамо Исак и њему слични вољели да нас ућуткају, али то није пошло за руком ни много моћнијим од њих. Своје историје се не стидимо, већ се поносимо, те с тога радимо и радићемо још више на његовању културе сјећања“, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се подсјећа да након Другог свјетског рата, у бившој Југославији српском народу је било забрањено да прича о злочинама које су Исакови и преци многих муслимана који су се већином приклонили њемачком окупатору и усташким јединицама Јуре Францетиће у БиХ и починили звјерства над Србима.

„Данас више нећемо да ћутимо, нити нам то било ко може забранити. Историјске чињенице све говоре, и ми ћемо се тога држати, а то што би неки набилдани новопечени политичар желио прво да хапси по Републици Српској, па сад да нам забрани да говоримо, то може заборавити. Република Српска је ентитет за себе у којем постоји слобода говора и мишљења, које нам нико из ФБиХ неће ускратити“, поручили су из Асоцијације.

„Ствараоци Српске“ поручили су Исаку и његовим пријатељима из самозваног института да своје мишиће билдају на злочинцима који су починили стравичне покоље и злочине нас Србима у протеклом грађанском рату БиХ, а не на српским патриотама и родољубима, попут Милована Бјелице који заслужује пуно поштовање.

„Република Српска ће увијек достојанствено да се сјећа свих својих предсједника, упркос настојањима политичких представника бошњачког народа, страних амбасадора и самозваних високих представника да обезвриједе, понизе и омаловаже све што је српско.

Вијековима српски народ живи на овим просторима, има своју традицију, историју, свој језик, писмо, културу коју нико не може урнисати и уништити. Живимо и живјећемо своји на своме, у слободној Републици Српској, а ви се бавите собом и почните једном да ствари посматрате реално – БиХ, није ни унитарна, ни бошњачка, већ заједница два ентитета и три констититивна народа“, поручили су из Асоцијације „Ствараоци Републике Српске“.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
1 Коментар
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Kanadjani prvo da odrade istrazivanje o genocidu u Kanadi (sta su uradili Indijanskim plemenima i njihovoj djeci). Onda mogu da komentarisu ostale narode.