Nikad ne smiju biti zaboravljeni borci, RVI i njihove porodice

0

Opštinska Boračka organizacija Pale obilježila je danas Krsnu slavu Svetog velikomučenika Dimitrija – Mitrovdan, položeni su vijenci na spomen-obilježje poginulim borcima, a poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu služen je parastos u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Pale Mihajlo Parađina čestitao je Mitrovdan svim članovima ove organizacije, porodicama poginulih boraca, demobilisanim borcima, navodeći da je ovo prilika da se sjete onih koji su dali ono najvrednije što su imali – svoje živote, braneći svoj narod i stvarajući Republiku Srpsku.

„Republika Srpska ima obavezu da se oduži svojim stvaraocima i braniocima na adekvatan način, a mjera savjesti i svijesti svakog društva i institucija, jeste odnos prema porodicama poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca“, izjavio je Parađina novinarima ističući da je za očuvanje Republike Srpske i srpskog naroda potrebno jedinstvo i sloga.

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić čestitao je slavu Boračke organizacije, ističući da je svoje živote za Republiku Srpsku dalo 23.000 njenih najboljih sinova, a opština Pale izgubila je 560 svojih boraca.

„Naša obaveza ostaje da prema tim kategorijama budemo još osjetljiviji. Drago mi je što su riješena pitanja stambenog zbrinjavanja tih porodica, ali ostaje uvijek obaveza da rješavamo pitanja njihove zaposlenosti. U tome nas je omela sigurno i pandemija virusa korona“, rekao je Tomić.

On ističe da su Zavod za zapošljavanje i Vlada Republike Srpske izdvojili značajna sredstva u programe kako bi sva djeca iz porodica poginulih boraca bila zaposlena.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković čestitao je slavu svim članovima Boračke organizacije Republike Srpske i predsjedniku Milomiru Savčiću, te istakao da je Mitrovdan jedan od najznačajnijih datuma u smislu onoga što su Boračka organizacija i borci Republike Srpske, pripadnici policije uradili u odbrani Srpske.

On je ocijenio da se jedino zajedničkim radom i lokalnih i republičkog nivoa vlasti i ostalih može riješiti problem zapošljavanja porodica palih boraca, demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović čestitao je Krsnu slavu Boračkoj organizaciji ove lokalne zajednici i svim borcima Srpske, poželivši im mnogo zdravlja, sreće i uspjeha, jer je zahvaljujući njima stvorena i odbranjena Republika Srpska.

„Bez obzira koliko lokalna zajednica i cijela Srpska učini za tu populaciju, to je uvijek nedovoljno, jer jasno je da ni 25 godina ni 250 vijekova nije dovoljno da se odužimo ljudima koji su dali najsvetije – svoje živote za nešto što treba da bude vječno – za Republiku Srpsku“, rekao je Jugović.

Vijence su položili paljanska Boračka organizacija, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, predstavnici grada Istočno Sarajevo, opštine Pale, SUBNOR i predstavnici DNS-a Pale.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare