Nije bilo kazni za upotrebu pirotehnike

0
Nije bilo kazni za upotrebu pirotehnike

ISTOČNA ILIDŽA – Na području Istočnog Sarajeva u protekloj godini nije izrečena nijedna kazna zbog nezakonite upotrebe pirotehničkih sredstava, rekla je portparol Policijske uprave Istočno Sarajevo Vesna Stokanović.

Stokanovićeva je dodala da tokom decembra službenici ove uprave sprovode akciju koja ima za cilj da upozori građane na opasnosti koje prijete od upotrebe pirotehničkih sredstava i nezakonite upotrebe vatrenog oružja.

Posebna pažnja je usmjerena na najmlađe, pa su u školama organizovana predavanja „Petarde nisu igračke“, naglasila je ona nakon predavanja u Osnovnoj školi „Aleksa Šantić“ u Vojkovićima u Istočnoj Ilidži.

Direktor ove škole Dejan Lužajić istakao je da do sada nije bilo prijavljenih slučajeva korištenja pirotehničkih sredstava, kao ni povreda djece u okviru škole.

„U našoj školi nastavnici redovno u okviru predavanja sa učenicima razgovaraju o zabrani i štetnim posljedicama korištenja pirotehničkih sredstava“, naglasio je Lužajić.

Učenici su upoznati o štetnim posljedicama upotrebe pirotehničkih sredstava, ali ih, kako je naglašeno na predavanju, i dalje koriste.

„Od pogrešne upotrebe petarde možemo dobiti različite povrede, od oštećenja vida, sluha, do gubitka prstiju. Ukoliko već koristimo petarde, trebalo bi da to bude isključivo u prisustvu odraslih, punoljetnih osoba“, istakla je učenica šestog razreda Manuela Obućina.

Učenik šestog razreda Đorđe Đurović rekao je da je na predavanju naučio da su petarde opasne, a propisane su i visoke novčane kazne za maloljetne osobe zbog upotrebe pirotehničkih sredstava.

Iz Policijske uprave podsjećaju da kazne za upotrebu pirotehničkih sredstava na javnim mjestima za fizička lica iznose od 300 KM do 900 KM, a za pravna lica od 2.000 KM do 6.000 KM.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments