Nezakonit izbor upravnog odbora i kolegijuma direktora instituta

0

ISTOČNO SARAJEVO – Odbor porodica zarobljenih boraca i nestalih civila Republike Srpske ne može da prihvati i podrži nezakonit izbor Upravnog odbora i Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH i zatražiće od Savjeta ministara da poništi ovu odluku, zaključeno je danas na sjednici Odbora u Istočnom Sarajevu.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović izjavio je novinarima da je Amor Mašović, koji konstantno opstruiše traženje nestalih srpskih žrtava rata, ponovo izabran u Kolegijum na osnovu stranačke pozicije.

„Mi kao da njega odlikujemo ako to verifikujemo. Osim toga što ćemo tražiti njegov opoziv, danas smo zaključili da treba da ostvarimo saradnju sa novoizabranim srpskim članovima Kolegijuma direktora Nikolom Perišićem i Upravnog odbora Milanom Šikmanom i starim članom Momom Škiljevićem jer nemamo moralno pravo da zatvorimo vrata za saradnju“, rekao je Mitrović.

On je potvrdio da je u nekoliko navrata razgovarao sa Perišićem i Šikmanom koji su izrazili spremnost za saradnju, dodajući da će od rezultata njihovog rada zavisiti da li će ih porodice nestalih podržati ili će tražiti njihovu smjenu.

„Simptomatično je da su hrvatskom i bošnjačkom članu Kolegijuma produžili mandat, a Mišiću nisu. Marko Jurišić je `ikebana` u Institutu, on je Mašovićev asistent. On nije riješio Bugojno, problem svojih Hrvata i po čemu je to efikasan rad njih dvojice. Mašović je diskriminacija prema Srbima, a Jurišić je posmatrač“, naglasio je Mitrović.

Današnjoj sjednici Odbora nisu prisustvovali Šikman i Perišić. Šikman je obavijestio da ne može doći, dok je Perišić obrazložio da još nije zvanično preuzeo dužnost.

Predsjednik Odbora za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Marko Grabovac smatra da je trebalo da novoizabrani članovi prisustvuju današnjem sastanku kako bi se upoznali o rezultatima rada Instituta.

„Mi najbolje znamo koliko je od 2008. godine pronađeno Srba, Hrvata i Bošnjaka. Smatram da imamo tačne podatke jer nemamo nikakav razlog i mogućnosti da iznosimo lažne brojke, kao što to Institut djelimično radi, što izaziva veliko nezadovoljstvo“, izjavio je Grabovac.

On je dodao da ovakvim radom, Institut, a djelimično i Tužilaštvo BiH kada je je riječ o pokretanju odgovornosti za izvršioce zločina, nisu zadovoljili srpske porodice koje godinama čekaju pravdu.

„Mašović je svojim radom nama donio samo probleme. Mi smo odlučni da naša organizacija bude još jača, a kao predstavnik Savjetodavnog odbora vjerujem da ništa neće biti isto. Od njega ću tražiti centralnu evidenciju nestalih lica bošnjačke nacionalnosti sa konkretnim podacima gdje su i na koji način nastradali“, najavio je Grabovac.

On je izrazio sumnju da Institut manipuliše brojem bošnjačkih žrtava jer ne želi da se sazna tačan broj nastradalih.

Grabovac je podsjetio da Republika Srpska još traga za 1.664 nestala lica, te da su u kosturnicama duže od 17 godina posmrtni ostataci još 657 neidentifikovanih lica.

On je istakao da će tražiti da se otvaraju kosturnice, otkopavaju masovne grobnice za koje se zna gdje se nalaze i da će pokušati da tužilaštva na nivou entiteta rade ovaj posao.

„Ja ću od Instituta tražiti sve što je u interesu porodica poginulih i nestalih boraca i civila, kojim i sam pripadam. Na ovakav njegov rad i neodgovorno ponašanje neću nikada pristati“, naveo je Grabovac.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare