Nezadovoljstvo prihodom Olimpijskog centra

0

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Bakir Ajanović nije zadovoljan prihodom koji Olimpijski centar /OC/ „Jahorina“ ostvaruje u ukupnom turizmu Srpske i nastojaće da to promijeni. „Biće rezova, apsolutno. Potrebno je mnogo toga promijeniti u radu OC `Jahorina`, od načina razmišljanja ovih koji su na Jahorini. Treba zavrnuti rukave i raditi. Ne može se dva-tri mjeseca raditi, a sjediti ostalim mjesecima“, rekao je Ajanović.

On je napomenuo da se ne može čekati samo na budžet Republike Srpske i to u ovim vremenima svjetske ekonomske krize.

„Ne treba samo Vlada da bude nosilac svih aktivnosti Na Jahorini. U to bi trebalo da se uključe i privatnici. Trebalo bi zajedniči da podijele, kako kolač dobiti, tako i kolač izdvajanja“, poručio je Ajanović.

VLADA SRPSKE DO SADA ULOŽILA 42 MILIONA KM

Vlada Republike Srpske do sada je u Olimpijski centar /OC/ „Jahorina“ i ovu olimpijsku ljepoticu uložila oko 42 miliona KM kroz dokapitalizaciju i obveznice preko Investiciono-razvojne banke, rekao je premijer Srpske Aleksandar DŽombić.DŽobić je napomenuo da je Vlada Republike Srpske uradila ono što je najavila – investirala u tri šestosjeda i osnježavanje jednog dijela staza.

„Ulaganja Vlade nisu bila samo u šestosjede i žice, nego i u infrastrukturne projekte koji su otvorili put do Jahorine. To je put iz Istočnog Sarajeva, preko Trebevića, za koji je izdvojeno više od 13 miliona KM, a u planu nam je da uradimo i ostatak od četiri kilometra“, rekao je DŽombić novinarima.

On je najavio da Vlada Srpske na ovome neće stati, jer treba još mnogo da se radi na Jahorini. „Moramo osnježiti sve staze i još ulagati u vertikalni transport i u uređenje samih staza, i tada će Jahorina biti respektibilan centar. Ona je već sada privlačna jer dolaze i gosti iz inostranstva, ali učinićemo da bude još bolja. Prema procjenama, potrebno je oko 20 miliona KM za osnježavanje kompletne Jahorine i za projektovanje staza“, naglasio je DŽombić.

Prema njegovom mišljenju, na Jahorini je potrebno izgraditi parking, sanirati dva klizišta, otvoriti tunel prema Podgrabu, a u razmatranju je i mogućnost jednosmjernog kružnog saobraćajnog toka prema kojem bi se vozila sa Jahorine prema Sarajevu vraćala preko Podgraba.

DŽombić je istakao da su za sve to potrebna značajna ulaganja. „Moramo da zaboravimo Jahorinu od prije sedam-osam godina kada nismo imali ništa, samo olimpijsku planinu čiji sadržaji nisu bili konkurentni ostalim skijalištima. Od tada smo imali značajna ulaganja i svi koji se na Jahorini bave turizmom i ugostiteljskim sadržajima moraju da shvate da je to sada druga planina i da se moraju prilagođavati da bi povećali prihode“, napomenuo je DŽombić.

Prema njegovim riječima, ulaganja Vlade Srpske i dalje neće izostati, ali turistička ponuda mora biti značajno poboljšana. „Kada je riječ o turističkim potencijalima moramo ponudu podići na viši nivo“, istakao je DŽombić.

On je naveo da će se morati razdvojiti pitanja vertikalnog transporta i ugostiteljskih sadržaja, čije bi privatizovanje bilo logično.

„U transportu bi trebalo da bude zaposleno pedesetak ljudi i u njemu se već ostvaruje dobit, ali u turizmu imamo manje prihode zbog čega se desilo da je OC `Jahorina` ostvario gubitak. Tražićemo da Olimpijski centar profunkcioniše i bude profitabilan“, naveo je DŽombić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare